Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı ile ilgili anlaşmanın Haziran sonunda imzalanacağını, dört ayrı hattan oluşacak boru hattının ilk aşamasının 3,3 milyar Euro’ya mal olacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2014’de Türkiye’ye yaptığı ziyarette Güney Akım’ın iptal olduğunu, Türk Akım’ı konusunda mutabakata varıldığını bildirmişti.

Türkiye’den Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ve parlamentonun çoğunluğunun temsilcileri ile görüştüklerini kaydeden Medvedev, araştırma çalışmalarının başlaması konusunda izin verileceğini, herhangi bir şüphelerinin oluşmadığını söyledi.

Türkiye’de 7 Haziran’da parlamento seçimlerinin yapıldığına değinen Medvedev, belgelerin Türkiye’nin yeni enerji ve tabi kaynaklar bakanı ile imzalanacağına dikkat çekti.

Türk Akımı’nın ilk hattının yapılması konusunda herhangi bir risk olmadığını, buradan verilecek doğalgazın doğrudan Türkiye’nin alım yapacağını vurgulayan Medvedev, “Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ermesinin ardından herhangi bir uzatma yapılmayacak. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’ye doğalgaz arzının Türk Akım’ı üzerinden yapılması en kolay yol.” tespitinde bulundu.

Gazprom’un Türkiye ile Botaş ve diğer özel şirketler üzerinden doğalgaz arzı konusunda anlaşma imzaladığını hatırlatan Medvedev, hattın inşası konusunda herhangi bir riskin olmadığını teyit etti. Gazprom 2016 sonunda hattan ilk doğalgaz sevkiyatının başlamasını planlarken, Ankara sürenin 2017 sonuna sarkabileceğini öngörüyor.

Türkiye, Gazprom’dan 2014’de 27,3 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptı. 2015’de daha fazla doğalgaz talebinde bulundu. 63 milyar metreküp kapasitesi olacak Türk Akım’ının 47 milyar metreküpü Yunanistan üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi planlanıyor.

Medvedev, Botaş ile yıl başından bu yana devam doğalgaz indirim anlaşmasının da Haziran sonunda imzalanacağını söyledi.