Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Avrupa Birliği’nin Türkiye sınırından doğalgaz alabilmesi projelerini geliştirmeleri gerektiğini, aksi durumda 50 milyar metreküplük doğalgaz kaybı yaşayacaklarını söyledi.

AB Enerji Komiseri Maros Sefcovic’le görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Miller, Ukrayna geçişinin Türkiye’ye kayacağını, Türkiye-Yunanistan sınırında inşa edilecek terminalden doğalgaz alabilmeleri için Avrupa ülkelerinin kendi projelerini geliştirme konusunda acele etmeleri gerektiğini ifade etti.

Ukrayna üzerinden geçişi yapılan 63 milyar metreküp doğalgaz için tek alternatifin “Türk Akımı” olduğunu vurgulayan Miller, “Başka alternatif yok. Biz Avrupalı ortaklarımızı bilgilendirdik. Şimdi gerekli altyapıyı Türkiye-Yunanistan sınırına kurma zamanı. Ortaklarımızın bunu yapması için birkaç yılı var. Zaman çok dar. Son zamana kadar bunu karşılamak için çalışmaların bugün başlaması lazım. Aksi durumda buradaki doğalgaz diğer piyasalarda kendine alıcı bulur….” uyarısında bulundu.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA TRANSİT ANLAŞMASI 2020’DE SONA ERİYOR.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara ziyaretinde Güney Akım doğalgaz boru hattı inşası ile ilgili Bulgaristan’ın izin vermediğini ve projeyi iptal etmek zorunda kaldıklarını açıklamıştı. Rusya kuracağı yeni hatla Karadeniz’in altından Türkiye’ye ulaşacak. Oradan da Yunanistan sınırına kurulacak terminale doğalgaz taşınacak. Türkiye 63 milyar metreküp kapasitesi olması beklenen hattan 13 milyar metreküp doğalgaz alımı yapacak. Kalan 50 milyar metreküp ise Avrupa piyasalarına verilecek. Ancak sonrası ile ilgili herhangi bir proje henüz geliştirilmiş değil.

Miller daha önce yaptığı açıklamada pazarın Türk sınırına kurulacağını, ihtiyacı olan Avrupalı ülkelerin montlarını giyip pazara gelmek zorunda kalacaklarını ifade etmişti.