Rusya’nın dev doğalgaz şirketi Gazprom 2014’ün ilk 9 ayı ile ilgili verileri açıkladı. Şirketin kârı yüzde 35 azalarak 556,3 milyar rubleye (8,13 milyar dolar) geriledi. Gazprom’un kârının azalmasında Ukrayna ile yaşanan kriz ve rublenin devalüasyonu etkili oldu.

Gazprom’un operasyonel kârlılığı da yüzde 16 düşerek 998,6 milyar rubleye geriledi. Ukrayna’nın finansal kayıplara neden olduğu belirtilen açıklamada, Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ın kuşkulu alacaklarının 83,9 milyon ruble olduğuna kaydedildi.

TÜRKİYE VE ASYA-PASİFİK’LE BÜYÜYECEK

Petrol fiyatlarının düşüşü ve rublenin değer kaybının piyasa şartlarını zorlu hale getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Söz konusu sonuçlar Gazprom’un, başta Asya-Pasifik ve Türkiye olmak üzere yeni piyasalara doğalgaz ihracatını artırarak ve sıvılaştırılmış doğalgaz, ham petrol, rafine ürün, elektrik vb. alanlarda büyümesini sürdürerek gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye devam etmesinin önemini göstermekte. Çeşitlendirilmiş kaynaklara dayalı büyüme, Avrupa’daki uzun vadeli alıcılara temel ihracat satışlarının da temelini oluşturacak.” ifadeleri yer aldı.

Haziran ayından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 60 civarında düşmesi doğalgaz fiyatlarını da etkiliyor. Doğalgaz fiyatları 6 ve 9 aylık dönemlerle petrol fiyatlarına bağlı olarak hesaplanıyor.