Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi(İSU) Genel Müdürlüğü, Gebze ilçesinde seracılığın yoğun olarak yapıldığı Cumaköy ile çevresindeki yerleşim bölgelerinin atık sularını arıtacak modüler ileri biyolojik atık su arıtma tesisi inşa ederek işletmeye aldı. Tesisin bölgeye hayırlı olmasını dileyen Genel Müdür İlhan Bayram, tesis ile bölgenin atık sulardan kaynaklanan kirlilikten arındırılacağını söyledi.

KÜÇÜK YERLEŞİMLER İÇİN TESİSLER

Çevrenin korunmasına büyük önem veren İSU Genel Müdürlüğü, kırsal kesimdeki küçük yerleşim alanları için İzmit Akmeşe, Hakkaniye ve Umuttepe, Karamürsel Valideköprü, Dilovası Tavşancıl, Derince Çavuşlu ve Kandıra Bağırganlı’da çeşitli kapasitelerde modüler atık su arıtma tesisleri inşa etti. İSU mühendisleri tarafından projelendirilen ve ülkemize de örnek olan bu tesisler ile kırsal bölgeler çevre kirliliğinden kurtarıldı.

GÜNLÜK 1000 METREKÜP ATIK SU ARITACAK

Kurum, seraların yoğun olarak bulunduğu Cumaköy ile çevresindeki mahallerinin atık sularını arıtmak için de Gebze Cumaköy’de geçtiğimiz yılın son ayında inşaatına başladığı modüler ileri biyolojik atık su arıtma tesisini tamamladı. 5 km uzunluğunda kanalizasyon hattının da yapıldığı projede, tesis günlük 5 bin kişinin atıksularını arıtacak şekilde inşa edildi. Tesiste Cumaköy’ün kanalizasyon hattı ile çevredeki Mollafenari gibi yerleşim alanlarının atık suları da vidanjörler ile taşınarak günlük 1000 m3 atık suyu arıtarak doğal ortama verilecek.

BAYRAM: TESİS BÖLGEYİ KİRLİLİKTEN ARINDIRACAK

Tesisinin bölgeye hayırlı olması temennisinde bulunan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, kurum olarak çevrenin korunmasına büyük önem verdiklerini vurguladı. İleri, biyolojik, modüler ve doğal atık su arıtma tesisleri ile Kocaeli’de yüzde 99 atık su arıtma oranı yaptıklarını ifade eden Genel Müdür İlhan Bayram, “Gebze Cumaköy bölgesinin atık suları fosseptikler ile toplanıyordu. Yatırım programımız kapsamında bölgenin atık sularını toplamak için yaptığımız 5 km yeni kanalizasyon hattı ile toplanacak atık suları arıtmak için de modüler atık su arıtma tesisi inşa ettik. Kanalizasyon hattı ile atık suları bağladığımız tesis arıtmaya başladı. Atık su hattı ve ihtiyaç halinde kapasitesi artacak şekilde planladığımız tesis ile artık çevre kirlenmesinin önüne geçilecek. Tesisin bölgede yaşayan insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.