Türkiye'de, geçen sene piyasaya sürülen yaklaşık 10 bin ton pilden sadece 555 tonu bertaraf etmek ya da geri kazanmak amacıyla toplandı. Pil geri dönüşüm tesisinin olmadığı Türkiye'de bu sebeple toplanan pillerin yüzde 15'ine denk gelen sekonder (şarj edilebilir) bölümü geri dönüşüm için Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), vatandaşların pil alırken mutlak suretle kullanım tarihine bakması gerektiğini açıkladı.

TAP verilerine göre, Türkiye'de yılda ortalama 10 bin ton (250-300 milyon adet) pil piyasaya sürülüyor. Pil fabrikasının bulunmadığı ülkemizde ithal edilen pillerin yüzde 85'i primer (şarj edilmeyen), yüzde 15'i ise sekonder (şarj edilebilir). İthal pillerin büyük bölümünün Çin'den geliyor. Türkiye’de geçen sene 10 bin ton pilin ithalatçı firmalar tarafından piyasaya sürüldüğünü belirten TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, bu pillerin ancak ne kadarının satıldığı, ne kadarının da rafta beklediği ile ilgili net bilgilerinin olmadığını söyledi. 2014’te 555 ton pilin geri dönüşümde kullanılmak üzere toplanabildiğine dikkat çeken Bahar, "Türkiye’de atık pil geri dönüşüm tesisi yok, toplanan pillerin yaklaşık yüzde 10-15’i şarjlı pil. Ülkemizde geri dönüşüm olmadığı için topladığımız şarjlı piller yurtdışındaki geri dönüşüm tesislerine gönderilebilir." dedi.

CİVA TEHLİKESİ YOK

Pillerde eskiden cıva kullanıldığına işaret eden TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, şunları kaydetti: "Yurtdışındaki çevreci kuruluşlar, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri cıvanın tehlikesinin farkına vararak pillerdeki cıva oranını azalttılar, hatta bazı pillerde hiç kullanılmıyor. Biz de ülke olarak yurtdışından aldığımız piller için de cıva yoktur diyebiliriz. Zaten ülkemizde yürürlükte olan Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğine göre ülkemize giren piller gümrükte denetime tabi tutuluyorlar. Bu denetimde pillerin içerisindeki cıva miktarının 5 ppm (milyonda ağırlıkça 5) geçmemesi gerekiyor. Bu değer de herhangi bir eşyada bulunan cıva oranı ile aynı diyebiliriz. Taşınabilir türdeki atık pillerin geri dönüşümünden çinko ve çinko bileşikleri, manganez birleşikleri, ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum birleşikleri, lityum, gümüş, kobalt ve büyük kapasiteli birkaç tesiste de az miktarlarda nadir toprak elementleri geri dönüştürülmektedir. Çinko-karbon ve alkali pillerde mevcut cıva miktarının son derece azaltılması sonucunda, cıva ve cıva birleşiklerinin geri dönüşümü ehemmiyetini kaybetmiştir."

Pillerde kurşun kullanılmadığını vurgulayan TAP Genel Sekreteri, taşınabilir türdeki atık pillerdeki çinko ve çinko bileşikleri, manganez birleşikleri, ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum birleşikleri, lityum, gümüş, kobalt ve nadir toprak elementlerinin geri dönüştürüldüğünü dile getirdi. Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle ortak çalışma yürüttüklerini belirten Neslihan Bahar, "Şu ana kadar Türkiye çapında 30’u Büyükşehir olmak üzere toplam 527 belediye ile işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, cezaevleri, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. Bütün bu kuruluşlar sürekli olarak atık pil konusunda bilinçlendiriliyor. Vatandaşın atıkları ile birebir temas halinde bulunan belediyeler atık pil konusuna daha da çok eğilmeliler." diye konuştu.

KULLANIM TARİHİNE BAKIP ALIN; BİTMİŞ PİLİ ÇÖPE ATMAYIN

Marketten pil alacak vatandaşın öncelikle kullanma tarihine bakması gerektiğini kaydeden Bahar, "Pillerde son kullanma tarihi çok önemli. Paketin açık olup olmadığını kontrol etmeli. Yine APAK Yönetmeliğine göre pillerin üzerinde veya etiketinde çöpe atılmaması gerektiği ile ilgili sembol veya işaretin bulunması gerekiyor. Vatandaş evinde, herhangi bir poşet, kavanoz ve kutuda biriktirdiği atık pilleri çöpe atmasın. Kendisine en yakın süpermarket, okul, muhtarlık, PTT gibi noktalarda yer alan kırmızı atık pil toplama kutularına atsın. Gelecek için geri getirsin. Doğanın pili bitmesin." şeklinde konuştu.