Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 1,5 milyon dekarlık Gediz Nehri havzasını, organik tarım yapılabilir hale getireceklerini bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen Organik Tarım Sektör Arama Toplantısı’nda konuşan Bektaş, havzada önce yap-işlet-devret modeliyle kapalı devre sulama sistemlerini hayata geçireceklerini, ardından da organik tarım yapılabilir hale getireceklerini kaydetti.

Sarıgöl’den Menemen’e kadar uzayan 1,5 milyon dekarlık havzada şu an açık kanallarla vahşi sulama yapıldığını aktaran Vali Bektaş, “Bu sistem, su israfına neden oluyor. Ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ)’nin yetişemediği yerlerde yapılan sondaj, elektrik ve trafo gibi yatırımlar da vatandaşı zorluyor. DSİ ile mutabakata vardık, bu ovada kapalı devre basınçlı sulama sistemine başlayacağız. Her tarlanın başına, 12 ay boyunca borularla basınçlı su gelecek. Bu sayede ilave enerji kaynağı olmadan, herkes damlama sulama yapabilecek. Mevcut suyla şimdikinin üç katı kadar arazi sulama şansı yakalayacağız. Ayrıca daha yüksek kotlara ulaşabileceğiz.” dedi. Böyle bir projenin en az 10 sene sürebileceğini dile getiren Bektaş, “Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile anlaşmış durumdayız. Projeyi, yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Tabii ki nihai fiyat ihalede belli olacak. Daha önce örneği olmadığından dolayı zor bir iş fakat bu işin talipleri çok. Yap-işlet-devret modeliyle köprü, havalimanı yapılıyor ama henüz sulama projesi yapılmadı. Suyun tek elden yönetilmesi demek, dağdaki karın hesabının yapılması, gerektiğinde bir telefonla suyun açılıp kapanması demek.” diye konuştu.

Manisa Ovası’nda bir bütün olarak organik üretim yapmak için projeye başladıklarını dile getiren Vali Erdoğan Bektaş, “Şu an burada organik tarım çok sınırlı. Üretim, sertifikasyon ve pazarlama ayaklarını birlikte yürüteceğiz. Kapalı devre sulama sistemi, organik üretimde işimizi kolaylaştıracak. Dünyanın en büyük sertifikasyon firmalarıyla oturup tek elden anlaşmalar yapacağız. Tanıtım için de Türkiye’nin ve bölgenin en iyi organik tarım fuarını Manisa’da yapmak istiyoruz. Bir vali yardımcımız, sadece bu işle ilgileniyor. Bir ekibimiz, geçen aylarda dünyanın en büyük organik fuarı olan Biofach’ta incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili her etkinliğe katılıyoruz.” dedi. Toplantı sonunda sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunan Vali Bektaş, organik tarımın yaygınlaşmasıyla elde edilecek tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenip sunulması aşamasında, ilde kurulu bulunan tarım sanayicilerinin önemini de vurguladı.

Manisa’nın organik tarım sahasında yapması gerekenlerle ilgili bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ise, “Gelişen dünyada, artan nüfus oranına paralel olarak hızla yeni teknolojiler ve tekniklerin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler ışığında yeni teknoloji ve tekniklerden yararlanarak dünya ülkelerinden geri kalmadan, il olarak kendi yerimizi belirlememiz gerekiyor. Ülkemizde 1980’lerden beri bir nüve şeklinde başlayan organik tarım, bugünlerde ilimizde 139 bin dekar alanda yapılmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerindeki pazar payı, her yıl ortalama yüzde 15 oranında artmaktadır. Avrupa pazarına baktığımızda, gelişen piyasaya ayak uydurmak zorundayız. Organik tarımda Avrupa pazarı bizim için çok önemli. Bu piyasada kalıcı olmak, bizim en önemli hedefimiz. Bu durumda herkes, özellikle sektör temsilcileri üzerine düşen görevi yapmalı, organik tarıma gönül verenler elini taşın altına koymalıdır.” dedi.