Kahramanmaraş’ın önde gelen genç iş adamlarından olan Halil Hacıbebekoğlu, Haber46’ya çok özel açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş’ta bir çok genç girişimci, yatırım yapma riskini göze alamazken, Halil Hacıbebekoğlu bir çok farklı sektörde girişimlerde bulunuyor.

Genç kesimlerin merakla beklediği Halil Hacıbebekoğlu ile soru cevap şeklinde yapacağımız röportaj birçok genç girişimciye ışık olacaktır.

İşte o açıklamalar

Soru:
İşinizi kurmadan önce neler yapıyordunuz, bana biraz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Cevap:
Okuyordum, öğrenciydim ve üniversite öğrencisiyken ailemin gönderdiği harçlıkları biriktirip, sermaye yapıp kendi çapımda küçük ticaretler yapıyordum. Zaten ilk işimi kurduğumda da üniversite eğitimimi henüz bitirmemiştim. Biraz zor olsa da ikisini bir arada yürütüyordum. 

Soru:
Nasıl bir eğitim aldınız? Okulun girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

Cevap:
İstanbul Üniversitesinde İktsat ve İşletme eğitimleri aldım. 
Zaten okuduğum bölümler dolayısıyla bir girişimcinin bilmesi gereken çeşitli teorik bilgileri orada aldık. Okulda aldığım eğitimlerin bana, muhasebeyi iyi yapabilme, sayısal kararlar alabilme, stratejiler geliştirebilme gibi bir çok konuda ve kişisel gelişimimde çok katkısı oldu. Fakat bir girişimde bulunduktan sonra, iş hayatının okulda gördüklerinizden ibaret olmadığını anlıyorsunuz. İş dünyası size daha etkili olabilecek birçok eğitim veriyor. 

Soru:
İşinizi ne kadar sermaye ile kurdunuz? Sermayenizin kaynağı neydi? Eğer sermayeniz yeterli değildiyse, girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti?

Cevap:
Benim en büyük sermayem sektörel bilgi ve birikimimdi. İlk işletmemi kurmadan önce o sektörle ilgili bilgi edinmek için çeşitli zor süreçlerden geçtim. Nakti sermayem çok büyük değildi, bu sebeple ilk işletmem de çok büyük değildi zaten. Zamanla işletme ile birlikte finansal gücüm de büyüdü. İkinci bir girişimde bulunmam da daha rahat oldu. 
İlk işletmemin sermayesi söylediğim gibi ailemden öğrencilik dönemimde aldığım harçlıklarla yaptığım küçük ticaretlerden elde ettiğim gelirler ve ailemin o dönemler bana aldığı küçük bir arabaydı. Tabi bu kendi kurduğum işletmelerin sermayesi idi.
Şu an bünyemizde bulunan tüm işletmeleri kendim kurdum diyemem. Ailemin daha önce kurduğu işletmeyi de aynı çatıda birleştirdik. 
Böylece daha büyük bir ivme kazandık şirket olarak.

Soru:
Genç bir girişimci size göre hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Cevap: 
Bu konu üzerinde uzun uzun tartışılabilir aslında. Genç girişimciler benim gözlemlerime göre yolun başında iken genelde ham olup, bir çok özelliği aslında girişimciliğe başladıktan sonra kazanıyor ve zamanla pişiyor. Fakat bana göre yolun başındayken belli başlı özelliklere sahip olmak, girişimcilik yolunda kendilerini diğerlerinden bir kaç adım daha öne çıkaracaktır. 
Bunları şöyle sıralayabilirim;
•Erdemli kişiliğe ve yükek iş ahlakına sahip olmalı
•Sağlam bir özgüvene sahip olmalı
•Disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalı
•Meraklı ve araştırmacı olmalı
•Girişimin geleceğine inanmalı ve azimli olmalı
•Finans ve risk yönetimini iyi yapabilmeli
•Kriz ve stres yönetimini iyi yapabilmelidir.
Bu saydıklarım dışında da birçok önemli özellik var tabi. Lakin başta bu özelliklere sahip olmak, dediğim gibi fark yaratacaktır. 
Bu konuda gençler girişimlerine başlamadan önce gerekirse çeşitli kurum ve kuruluşlardan bu konuda destek ve eğitimler alabilirler.

Soru:
Genç girişimcilere yatırım yapmadan önce nelere dikkat etmesini önerirsiniz?

Cevap:
Herşeyden önce sektör ile ilgili bilgi ve birikime sahip olmalılar. Firmayı piyasaya tanıtabilmek, bu süreçte piyasada tecrübeli rakip firmalar ile rekabet edebilme gücünü kaybetmemek için işletme sermayesi dışında öngördüğü miktarda finans kaynağını bir kenarda tutmalılar.
Tabi bunun için yatırımın ileri safhalardaki süreçlerini öngörebilmek, ona göre strateji geliştirmek, sabırlı, azimli ve piyasada güvenilir olmak çok önemlidir. Piyasalar güven veremeyen bir yarırımcıyı asla kabul etmez.

Soru:
Alım gücünün düştüğü şu günlerde hangi iş sizce daha mantıklıdır?

Cevap:
Reel alım gücünün ülkemizde o kadar da düşük olduğunu söyleyemem açıkçası. 
Bunlar ülkemize oynanan ekonomik saldırılardan sonra, içerideki psikolojik ve spekülatif tuzakların etkisidir. Döviz kuru düşerken ürün fiyatlarının hala yüksek düzeyde olması da bunun sonucudur. 
Fakat alım gücünün düşük olduğu ekonomilerde en mantıklı yatırım özellikle ihracata yönelik üretimler yapmaktır. Buna yönelik yarırımlar ekonomiyi hem makro hem mikro anlamda güvende tutacak karlı yatırımlar olur.

Soru:
Farklı sektörlerde iş yapıyorsunuz, bunun nedeni ve farklı alanlarda başarılı olmanın sırrı nedir?

Cevap:
Modern ekonomide sektör çeşitliliği yaklaşımını daha sağlıklı bir model olarak görüyorum.
Bir sektör krize uğradığı zaman, sizi diğer sektördeki faaliyetleriniz ayakta tutabiliyor ve sekteye uğrayan sektörünüze finans sağlayabiliyor. Günümüzde sektör çeşitliliği bulunan firmaların daha sağlam ilerlediklerini görüyoruz. 
Farklı sektörlerde başarılı olabilmenin sırrı ise; finans ve sektörel bilgiyi iyi bir fizibilite sonucu mantıklı kullanabilmektir. Biz finansımızı, sektörel bilgimizi ve sektörel bilgiye sahip olan yöneticilerimizi iyi değerlendirebildik.

Soru:
Kahramanmaraş’ taki genç girişimciler hakkında ne gibi düşünceleriniz var? Gençler sizce yatırım yapmaktan çekiniyor mu?

Cevap:
Ben Kahramanmaraş'ta genç girişimci sayımızın her geçen gün artmakta olduğunu gözlemliyorum. Evet, yatırım yapmaktan çekinen bir kesim de mevcut. Bu gençlerin çeşitli sıkıntıları ve ihtiyaçları var tabi. Bu girişimcilerin doğru şekilde desteklerle buluşması ve doğru şekilde motive edilmesi çok önemlidir. Elinden tutanı olmayan genç girişimcilerimizin günümüz piyasa şartlarında kendi çabasıyla ayakta kalması oldukça zordur. Yaratıcı, yeni fikirler ve projeler üretebilen gençlerimizin önü açılmalıdır. İş hayatına tek başına başarısızlığı tadarak başlayan bir gencin girişimciliğe küsmesi toplumumuz için büyük bir kayıp olur.

Halil Hacıbebekoğlu