Türkiye’nin ekonomik büyümesinin yavaşlaması, en çok istihdam piyasasını etkiledi. İşsizlik çift haneli rakamlara ulaşırken 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 19,7’yi buldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsiz sayısı, son altı ayda 500 bine yakın artıp 3 milyonu bularak rekor seviyeye ulaştı. Halihazırda her 10 kişiden üçü işsiz, her dört işsizden biri de üniversite mezunu.

Genç işsiz sayısını değerlendiren Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, hükümetin bu kitleye yönelik özel tedbirler uygulaması gerektiğini söyledi. Gençlerin işgücüne katılımındaki düşüklüğe dikkat çeken Kaya, “Eğitimden işgücü piyasasına geçişte yaşanan sıkıntılar, işsizlik oranlarının yüksek olması ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açıyor. Son altı ayda 500 bin artış gösteren işsizlik rakamı 3 milyonu bulmuştur. İşsiz her dört kişiden biri üniversite mezunu olup her 10 kişiden üçü de işsizdir.” dedi. Bu rakamların toplumda sıkıntalara zemin hazırlamaması için hükümetin işsizliğe yönelik, istihdamı arttırıcı acil eylem planı hazırlaması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti: “Günümüzde işsizlik olgusu, gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun birçok toplumun en önemli ortak sorunu haline gelmiştir. Ekonomide emeğin değerlendirilememesi olarak nitelendirilen işsizlik sorunu, birey açısından bakıldığında kişisel bir travmayı, toplumsal yansımaları nedeniyle de sosyal bir problemi nitelemektedir. Gelecekte gençlerimiz açısından sosyal bir travmanın önlenmesi için acil eylem planı hazırlanması gerektiğine dikkat çekmekteyiz.”

‘GENÇ İŞSİZLİĞE ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI’

Ülke kalkınmasının dinamik gücünü oluşturan gençlerin istihdamındaki bu açmazın, üzerinde acilen durulması gereken bir mesele olduğuna dikkat çeken Kaya, “Türkiye gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan ve 2023 yılında ihracat ve GSMH açısından kendisine büyük hedefler koyan bir ekonomide, bu istihdam verileri çok umut vermemektedir. Yeni istihdam alanları açmanın yolu, yeni ve üretken yatırımların artmasıdır. Bu da iş dünyasının ve yatırımcıların işidir ancak iş dünyasının yatırım iştahını arttıracak olumlu konjonktür koşullarını ve uygun yatırım ortamını yaratmak da devletin görevidir.” diye konuştu.