Alman pilot sendikası Cockpit Birliği (VC), Lufthansa’nın kardeş şirketi olan Germanwings pilotlarının yarından itibaren iş bırakacaklarını açıkladı. Germanwings konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iptal olunacak seferlerin veya etkilenecek uçuş yollarının henüz tam bilinmediğini belirtti.

“Bu süre içinde Germanwings işlemlerinde ciddi aksaklık ve gecikmeler olacak.” ifadesini kullanarak yolcuları uyaran Germanwings, açıklamanın devamında alternatif uçuş saatleri düzenlediğini duyurdu. Havayolu şirketi yolcularından uçuş durumlarını internet üzerinden kontrol etmelerini istedi.

İletişim bilgileri olan yolcular ise aktif bir şekilde bilgilendirecek. Germanwings pilotlarının çözüm amacıyla bir dizi tavizler verdiğini söyleyen VC sözcüsü Markus Wahl, “Fakat Lufthansa tüm önerileri geri çevirdi. Bizim de sabrımız tükendi.” şeklinde konuştu.

12’incisi gerçekleşecek grev, Almanya’nın en büyük havayolu şirketi ile VC arasında emeklilik konusunda anlaşmazlık sonucu yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Anlaşmazlığa sebep olan en önemli faktör ise şirket idaresinin erken emeklilik şartlarında yapmayı öngördüğü değişiklikler.

Pilotlar, Lufthansa’nın 55 yaşında emekliye ayrılmayı ve maaşların yüzde 60’nı almayı sağlayan 50 yaş planını sürdürmesini istiyor. Lufthansa ise bu planı tamamen ortadan kaldırarak, Avrupa Birliği’nin (AB) pilotların 65 yaşına kadar çalışmasını sağlayan kararını uygulamak için emeklilik yaşını 61’e çekmeyi planlıyor. Bu haftanın başında Hamburg, Stuttgart ve Hannover şehirlerinin havaalanları güvenlikçilerin grevleriyle karşı karşıya kalmıştı. Hamburg havaalanı yetkilileri oluşan kaosu yatıştırmaya çalışırken, eylem polisin havaalanının kapılarına barikat kurmasına sebep oldu.