Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nden elde edilen olgunlaşmamış kömürün (gidya), gübrede yüzde 90 dışa bağımlı olan Türkiye tarımı için önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Saltalı, BTC Eduser firması, Andırın Kiraz Üreticiler Birliği, Andırın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve KSÜ işbirliğiyle hazırlanan "Gidya Tarım Projesi"nin bir restoranda düzenlenen tanıtımında, gidyanın, dekarda ortalama yüzde 18 oranında verim artışı sağladığını belirtti.

Afşin-Elbistan bölgesinde 4 milyar ton gidya rezervi bulunduğunu vurgulayan Saltalı, "Gidyayı kullandığımızda hem toprak kalitesini artırmış hem de kimyasal gübre oranını azaltmış olacağız. Bunun yanında toprağın fiziksel, kimyasal  ve biyolojik olarak kalitesi değişecek. Dolayısıyla toprak kalitesi artınca bitkinin verim ve kalitesi artacak" dedi.

Gidyayı tarla bitkileri ve meyvecilikte önerdiklerini ifade eden Saltalı, bu çalışmayla kimyasal gübre kullanımının azaltılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Türkiye'nin tarımda kullandığı gübrenin önemli bölümünü ithal ettiğini vurgulayan Saltalı, "Gidya, gübrede yüzde 90 dışa bağımlı olan Türkiye tarımı için önemli bir kaynak" diye konuştu.

Gidyanın kurak alanlarda suyu tutma özelliğinin bulunduğunu anımsatan Saltalı, bu maddenin gelecekte giderek yaygınlaşacağına inandığını kaydetti.

BTC proje koordinötörü İzzet Çevik ise Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nden elde edilen bin 150 ton gidya materyalinin çiftçilere dağıtıldığı ifade etti.