Kahramanmaraş'ta, yıllık 300 ton çilek üretimiylekadınlara örnek olan Hatice Kaya, gözünü ihracata dikti.

Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı beldesinde yaşayan ve 5 yıl öncesine kadar gündelik işlere giderek aile ekonomisine katkı sağlayan 3 çocuk annesi Hatice Kaya'nın azmi ve girişimcilik ruhu herkese örnek oluyor. 

Su faturası ödemek için gittiği belediyede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisinin teklifiyle ilk olarak evinin önündeki 400 metrekare alana çilek eken Kaya, büyükbaş hayvanları satıp sermaye yaparak işlerini daha da büyüttü.

Kazandıklarıyla yatırıma devam eden ve şu anda 30 dekar alanda çilek üretimi yapan Kaya, bu yıl  300 ton çilek elde etti. Halen Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illere çileğini pazarlayan Kaya'nın hedefi ise ihracat yapabilmek.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl üretim alanını genişlettiğini ve kazandığı paranın bir bölümünü yatırıma ayırdığını ifade etti. Şuanda 30 kadına iş imkanı sağladığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Kısa sürede önemli başarı elde ettim. Ama bu öyle kolay olmadı. Eğer siz kazandığınızın bir bölümünü tasarruf etmezseniz üretiminizin bir anlamı olmaz. Dolayısıyla kazandığımın bir bir bölümünü hep yatırıma ayırdım. İnşallah seneye 100 dekar alanda çilek üretimi yapacağım ve 150 kadına da iş vermeyi planlıyorum. Ancak nihai hedefim üretimi daha kaliteli hale getirip ihracat yapabilmek. İnşallah Kahramanmaraş çileği Avrupa pazarında olacak. Bu konuda çok kararlıyım ve başarılı da olacağıma inanıyorum."

Hemcinslerine de örnek olmak istediğini ifade eden Kaya, devletin desteğini de boşa çıkarmayacağını  anlattı.

Çalışanların büyük çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Kaya, “Erkeklerin bile yapmakta zorlandığı bir işle uğraşıyoruz. Geçen yıla kadar kadınlar taralda kazma-kürekle çalışıyordu. Onların bu şekilde çalışmasına gönlüm razı gelmedi ve araştırma neticesinde aynı anda gübre, damlama işlemlerini yapabilen çilek yeri hazırlama makinesini satın aldım" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Kaya'nın başarısıyla gurur duyduklarını, ihracat hedefini de gerçekleştireceğine inandıklarını vurguladı.