2015 ilk 3 ayında giyim ihracatı yüzde 14,8 geriledi ve 4 milyar dolar oldu. Bu durum sektörü Afrika’ya yöneltti.

İhracatçı; bu çerçevede Nijeryalı tüccarlarla bir araya geldi. Buluşmada yatırım imkanları ele alındı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, gazetecilere yaptığı açıklamada hedeflerinin Afrika’ya yapılan ihracatı 3 senede ikiye katlayarak yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti.
Tanrıverdi, Afrika açılımını Nijerya’dan başlatmalarında 170 milyon nüfus, son 5 senede yüzde 6-7 gibi kuvvetli büyüme ve ekonomik yönden güçlü potansiyelin en önemli faktörleri oluşturduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“2015 ilk 3 ayında hazır giyim ihracatı yüzde 14.8 düşüşle 4 milyar dolar oldu. İhracatımız 2009 yılında küresel kriz dönemi hariç hep yükseliş trendindeydi. Ancak konjonktürel sıkıntıların etkisiyle meydana gelen bu geçici negatif eğilim başta İHKİB olmak üzere tüm sektörü teyakkuza geçirdi. Kur savaşlarının ve bölgesel çatışmaların erezyonuna uğrayan hedefleri tutturmak için Afrika’yı karış karış dolaşıp ihracat halkasına yeni pazarlar ekleyeceğiz. Konjonktürü lehimize çevirmek için hızlı aksiyon alarak Afrika, Amerika ve Avrupa’nın oluşturduğu üç kıtada üç fırsat kapısını aralamak üzere seferberlik ilan ettik. Bugüne kadar hep göz ardı etiğimiz ancak sahip olduğu petrol ve diğer doğal kaynaklar sayesinde ciddi bir ekonomik potansiyel taşıyan Afrika Kıtası'ndaki pazarları sektörle tanıştırmak aksiyonumuzun ilk halkasını oluşturuyor. Bunun için öncelikle Afrika’nın en kalabalık nüfuslu ve ekonomik gelişme potansiyeli en güçlü ülkelerinin başında gelen Nijerya'dan yaklaşık 100 alıcı firmayı İstanbul'a getirdik. Yönetim kurullumuzda yer alan arkadaşlarımız Nijerya’ya giderek bu firmaların hacimlerini, etki alanlarını yerinde incelediler. Nijeryalı 100 alım gurubu bugün burada Türk hazır giyim sektörünün üretici firmalarıyla ikili iş görüşmeleri yapacaklar. Aynı zamanda bu firmalar 29-30 Nisan tarihlerinde de Merter, Osmanbey ve Laleli gibi sektörün yoğun olduğu bölgeleri yerinde ziyaret edecekler. Nijerya'dan tek tek yerlerinde incelenerek seçilen gerçek alıcı nitelindeki bu firmalar sektörün aleyhine esen konjoktürel rüzgarları lehimize çevireceğine inanıyoruz.
Nijerya’yı takiben bu bölgede hem konum hem de ekonomik büyüklük olarak kilit konumdaki ülkelerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halen 678 milyon dolar olan Afrika ihracatımızı gelecek 3 yıl içinde ikiye katlayarak 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İHKİB olarak dünyayı karış karış dolaşıp fırsatları sektörümüzün ayağına getirmeye kararlıyız.”

Fas, Tunus, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde fuar ya da ticaret heyeti yapılması için olanak ve potansiyelin araştırıldığını anlatan Hikmet Tanrıverdi, İHKİB’in proaktif tutumu çerçevesinde 2015 yılında bu kıtada tüm potansiyelin değerlendirilerek sektör ile paylaşılacağını bildirdi.

İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik ise konuşmasında sıkışan piyasalara can suyu vermek üzere harekete geçtiklerini vurgulayarak , “Bu hafta Nijerya’dan gelen 100 alıcı ile piyasayı hareketlendireceğiz. Ayrıca, Kenya, Gana, Angola ve Kamerun ile ilgili de incelemelerimiz sürüyor. Nijerya heyetini takiben bu ülkelerden de peş peşe alım grupları getirmeyi planlıyoruz. Nijerya’dan getirdiğimiz 100 kişilik alım heyeti, bizzat yerinde incelemelerimiz sonucu oluşturduk ve tüm sektör firmalarımızın taleplerine uygun alıcıları dengeli bir şekilde heyette yer almasını sağladık. Bunun için heyetin sektörümüzün bu dönemde iş potansiyeli olumlu etkileyeceğini ve bundan sonra da bu firmalarla ilişkilerin sürekli olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.