Google Türkiye Müdürü Önder Güler, dünyada bireysel bulut teklonolojisi kullanımının yüzde 90'a ulaştığını söyledi.

İhracatçılar Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) birlikte düzenlediği ‘Yeni bir BT dünyası, CEO’nun transformasyon gündemi’ başlıklı programda konuşan Google Türkiye Müdürü Önder Güler, işadamlarına bulut teknolojisi hakkında bilgi verdi.

Akıllı telefon, tablet gibi cihazların yaygınlaşması ve mobilitenin artmasıyla birlikte tüm dünyada bireysel bulut teknolojisi kullanım oranının yüzde 90'a ulaştığını ifade eden Güler, Türkiye'de de bu durumun farklı olmadığını kaydetti. Buna karşın Türkiye'de, Google, Amazon, Microsoft gibi şirketlerin global ölçekte verdiği bulut hizmeti kullanımının ise çok çok düşük olduğunu belirten Güler, bunun en önemli nedeninin 'güven' olduğunu söyledi. Güler, “Patronların konuya güvenmesi ve anlaması lazım. Benim en çok zaman harcadığım şey bu.” dedi. Türkiye'de global ölçekteki bulut kullanımı için “Belki yüzde 3-5” tahmininde bulunan Güler, “Türkiye hala bulut konusunda temkinli ülkeler seviyesinde.” diye konuştu.

Milenyum nesli olarak adlandırılan 2000 yılı ve sonrası doğumluların ellerindeki akıllı telefon ve tabletler gibi cihazlar sayesinde sürekli iletişim halinde olduklarına dikkat çeken Güler, işadamlarına sayıları her geçen gün artan bu kitleyi klasik sistemlerle yakalamanın mümkün olmadığını anlattı. 20 yıl önce teknolojiyi ilk kullananlar şirketlerken, bugün en iyi teknolojinin evlerde kullanılır hale geldiğinin altını çizen Güler, bu değişimin ardında yatan şeyin 'iyi çalışan bulut teklonojisi' olduğunu söyledi. Tüketicinin ulaştığı hızı, şirketlerde de arar hale geldiğine değinen Güler, bulut iyi kullanılırsa şirketlere çok hızlı hareket etme imkanı sağladığına işaret ederek, “Hiçbir şey yapmadan bile şirketleri yüzde 10-15 hızlandırıyor.” ifadesini kullandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yeni ekonomide en önemli konulardan birinin dijital dönüşüm olduğuna değinerek şunları söyledi: “Dijital dönüşüm Türkiye'de firmaların kendilerini geleceğe hazırlamada atacakları en önemli adımlardan bir tanesi. Dünyadaki insan sayısından fazla mobil cihaz var. Dijital çağ her sektörü yakından ilgilendiriyor. 2020'de ABD'de 30 bin insansız hava aracının kullanılacağı tahmin ediliyor. Üç boyutlu yazıcıların yayınlaşmasıyla dijital fabrika konseptine yaklaşılıyor. Dijitalleşmiş dünyada her şey farklı olacak. Bizim bu konuda kesinlikle geride kalmamamız gerekiyor. İhracatçıyı, sanayiciyi, işadamını daha proaktif hale getirmemiz gerekiyor. Bugün bu treni kaçırırsak yarını yakalamak güç olur. Ülke olarak bu dönüşümün neresinde olacağımızı mutlaka planlamamız gerekiyor.”