Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sergey Gorkov, Türkiye’de yaptıkları DenizBank yatırımından oldukça memnun olduklarını, yurt dışındaki en iyi yatırım olan bankanın Rusya ve Türkiye arasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleşen Uluslar arası Ekonomik Forum’da Cihan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Gorkov, 2012 tarihinden sonraki dönemde DenizBank’la olan çalışmalarından çok şey öğrendiklerini kaydetti.

Son 3 yılda aktiflerde yüzde 80 artış görüldüğünü ifade eden Gorkov, “Türk ekonomisine yapılan yatırım 20 milyar doları buldu. DenizBank gerçekten çok yenilikçi bir banka. DenizBank sadece finansal bir yatırım değil, aynı zamanda bir yeni teknoloji yatırımı. Çünkü bir çok teknolojide ön plana çıktı. Gelirlerden memnunuz. Bu yüzden DenizBank’ın ailemizde olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Biz Rus ekonomisine katkıda bulunmaktan ve Türkiye’yle birlikte gelişmekten memnunuz.” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDE İSTİKRAR BEKLİYORUZ

Türkiye’deki son parlamento seçimleri başta olmak üzere politik gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, “Elbette her yatırımcı öncelikle ekonomide istikrar bekler. Biz elbette herhangi olumsuz politik bir hareketlenme olmadan Türkiye’nin ekonomisini geliştirmesini ve Rusya’yla işbirliğini geliştirmesini arzuluyoruz. Çünkü biz yakın dostlarız bu yüzden “İnşallah” tüm gelişmelerin pozitif yönde olmasını arzuluyoruz.” dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORUZ

Türkiye ile Rusya arasında köprü vazifesi gören bir sistem kurduklarının altını çizen Gorkov, “Bu iki taraflı bir köprü. Biz bir yandan Türkiye’deki Lukoil, Gazprom ve Rosatom gibi Rus şirketlerine yardım ediyoruz, diğer taraftan Rusya Federasyonundaki Türk şirketlerine gözle görülür şekilde destek oluyoruz. Özellikle Türk şirketlerinin yoğunlaştığı bazı bölgelerde özel ‘Türkiye Masaları’ kurduk. İsmini “Türk” koyduk çünkü Türkçe bilen iş arkadaşlarımız iş adamlarına daha etkili bir şekilde yardımcı olabilsin.” bilgisini verdi.

Şu anda 3 binden fazla Türk şirketinin Rusya’da Sberbank’la çalıştığını belirten Gorkov, “O yüzden nerede olursanız olun sadece finansal anlamda değil, danışmanlık ve anlaşılmayan meselelerin açığa kavuşturulmasında biz size etkili bir şekilde destek oluruz. O yüzden biz Türk şirketlerini sadece Rusya’da değil aynı zamanda Kazakistan, Belarus ve Avrupa’da desteklemekten memnunuz ve buna devam edeceğiz. Bu yüzden gelin ve birlikte iş yapalım diyorum.” ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLARDAN İKİ TARAFTA ZARAR GÖRÜYOR

Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla ilgili de konuşan Sberbank yöneticisi, “Ülke ekonomisine etkisi gözle görülür bir şekilde ortada. Biz bu yaptırımların kalkıp ekonomimize daha fazla yatırım gelmesini diliyoruz. Bu yıl ekonomide büyüme beklenmiyor ama gelecek yıldan ümidimiz var. Bu yaptırımlardan iki tarafta zarar görüyor. Hem Rusya hem de Avrupalı ortaklarımız. Bu yüzden diyalog kapılarını açık tutmak çok önemli.” şeklinde konuştu.