Türkiye’nin önde gelen halı markalarından Atlas Halı, 'Düşler Engelsiz' projesiyle görme engellilerin tasarımlarını özel olarak üreterek yeni bir seri hazırlayacak. Firma, proje ile 8 Mart’ta kutlanacak ‘Dünya Kadınlar Günü’ne ‘Engelsiz Kadınlar’ sloganı ile dikkat çekecek.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde tasarımcılarla görme engelli bireyleri buluşturan Atlas Halı, atölye çalışması düzenledi. Türkiye Görme Engelliler Derneği (TURGED) işbirliği yapılan atölye çalışmasında tasarımcılar, görme engelli bireylere teknik bilgi vererek, birlikte halı tasarladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Sevim Arslan, Gözde Severoğlu, Buke Çangal, Duygu Alkanat, Nilgün Odabaşı ve Gözde Soydan, ortaya çıkan halı tasarımlarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Atlas Halı Genel Müdürü Dr. Meriç Bebitoğlu, program çerçevesinde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Bu projeyi Dünya Kadınlar Günü’ne denk getirmekten çok endüstriyel bir üründe görme engelliler için ‘Ne yapabiliriz?’ cevabını bulmaktı. Şunu söylemek istiyorum, eğer Beril alfabesiyle yaptığımız bir halı işe yarayacaksa biz bundan çok memnun oluruz. Biz aslında hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu çalışmayı daha ileri götürmek isteriz. ‘Bu çalışmanın sonunda ne olacak?’ sorusuna şöyle bir cevap vermek isterim; bu halıları biz yaptığımızda, kataloglarımıza koyarız. Eğer ticari anlamda da bir talep görürse, bu talebin gelirini dernek ile paylaşmaktan çok mutlu oluruz. Ama ilk hedefimiz kesinlikle ticari değil, dediğim gibi hayatı kolaylaştıracak bir ürün üretmekti."

Türkiye'nin farklı illerinden gelen görme engelli bireyler de atölye çalışmasının kendileri için faydalı olduğunu dile getirdi.

Tasarlanan halı maketleri, ilerleyen dönemde düzenlenecek yeni bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtılacak.