GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye'nin üretim ve ihracatına katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'te bu yılın ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artışla 596 milyon 188 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Gaziantep'in, Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içerisinde bir basamak yükseldiğini ve Ankara'yı geçerek 5'incilik koltuğuna yerleştiğini vurgulayan Konukoğlu, "Ocak-Ekim 2015 dönemi toplam ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 oranında gerileyerek, 5 milyar 181 milyon 244 bin dolar oldu. 2014'ün 10 ayında ise toplam 5 milyar 415 milyon 231 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı" ifadelerini kullandı.

Konukoğlu, özverili çalışmalarından dolayı tüm ihracatçıları kutladı.

Gaziantep'in, Ankara'yı geçerek tekrar 5'inci sıraya yükselmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Konukoğlu, "Ankara'nın ihracatı yüzde 0,8 düşerken, Gaziantep'in ihracatı ise yüzde 4,8 artış gösterdi. İnşallah ihracatta artış eğilimini koruyarak, çıtayı sürekli daha yükseğe çıkartacağız. Türkiye'nin üretim ve ihracatına olan katkımızı sürdüreceğiz, bu yolda durmak yok" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya ticaretindeki daralma ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle ihracatta istedikleri performansı sergileyemediklerini aktaran Konukoğlu, buna rağmen geleceğe dair pozitif bakışlarını koruduklarını vurguladı.

Ortadoğu'da yaşanan çalkantılara ek olarak, ülkenin en büyük pazarı olan AB'de avro-dolar paritesinde yaşanan düşüşün de ihracatı olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten Konukoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İhracatçılarımızın dışında gelişen nedenlerden dolayı bu yıl istediğimiz rakamları tam yakalayamadık. Gaziantep olarak biz de dünyada ve bölgede yaşanan olayların gölgesinde kalıyor ve etkileniyoruz. Ancak her şeye rağmen pazarlarımızı korumak ve hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

1 Kasım seçimlerinin huzur içerisinde geçmesini ve millete hayırlı olmasını dileyen Konukoğlu, "Seçim sonrasında en büyük beklentimiz; istikrarı güçlü bir şekilde yeniden tesis edecek, Türkiye ve ekonomiye katkı sağlayacak hükümetin bir an önce kurulmasıdır" ifadelerini kullandı.

- "İş dünyası yeni hükümetten yeni hikayelerin yazılması için destek bekliyor"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da geçen ay sert düşen ihracatın ekim ayında artmasının mutluluk verici olduğunu bildirdi.

Seçimin ardından hükümetin kurulmasıyla daha rahat hedef belirlenebileceğinin altını çizen Bartık, bu yılın iki seçimle geçirildiğini belirterek, artık seçimi düşünmek bile istemediklerini vurguladı.

Hedeflere el birliğiyle daha hızlı ulaşabileceklerini kaydeden Bartık, "Birlikten güç doğacağını iyi biliyoruz. Ortak paydamız Türkiye olduğu sürece bu birlikteliğimiz artarak devam edecektir. Buna inancım sonsuzdur. İş dünyası yeni hükümetten yeni hikayelerin yazılması için destek bekliyor. İş alemi bunun için çalışıyor, yeni hükümetin de buna yol açmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İhracatta, Karadeniz üzerinden Rusya ve Orta Asya ülkelerine açılımı hedeflediklerini aktaran Bartık, şunları kaydetti:

"Bu güzergahı her platformda dile getiriyoruz. Bu güzergahtaki yol ve tünellerin tamamlanmasıyla Rusya pazarına daha rahat ulaşacağımıza inanıyorum. Daha önce de söylemiştik, Gaziantep'in ihracat sıralamasındaki hedefi ilk etapta 5'inciliktir. Bu hedefimize ağustos ayında ulaşmıştık, geçen ay 6'ncı olmuştuk. Ekim ayında yine Ankara'yı geride bırakarak 5'ncilik koltuğuna oturduk. Emeği geçen iş dünyasını kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum."

Gaziantep'in ihracatında yine öncülüğü Irak'ın yaptığını vurgulayan Bartık, yeni pazar arayışlarının sürdüğüne dikkati çekti.