Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GSO’nun kurucu başkanı Sani Konukoğlu’nun, Gaziantep ve Türkiye için yaptıklarının kendilerine her zaman yol gösterici olduğunu söyledi.

Topçuoğlu, GSO’nun kuruluşuna öncülük yapan ve 1989-1990 yılları arasında ilk Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Sani Konukoğlu’nun 16 Ocak 1994’te hayatını kaybettiğini anımsattı. Sani Konukoğlu’nun, yaptıklarının her zaman hatırlanacağını kaydeden Topçuoğlu, “Merhum Sani Konukoğlu’nun, GSO’nun kurulmasında çok büyük emekleri oldu. Yaptıklarını hiçbir zaman unutmadan, çizdiği yolda ilerliyoruz. Değerlerine ve öğretilerine sahip çıkarak, ayni azim ve memleket sevdasıyla çalışarak hedeflerimize ulaşacağız” dedi. Günümüzde 5 Organize Sanayi Bölgesi ile üretim ve ihracatın Türkiye’de sembolü olan Gaziantep, bugünlere merhum Sani Konukoğlu ve diğer sanayici büyüklerimizin yaptıklarıyla gelmiştir diyen Topçuoğlu, “Onların başlattıkları çalışmaları bizler daha ileri noktalara götürmeli, katma değerli, ileri teknolojiye sahip ürünlere yönelmeliyiz. Asla yeri doldurulamayacak olan Sani Konukoğlu’nun acısını yüreğimizde hissediyoruz. Kendisini her zaman rahmet ve hayırla yad ediyor, aramızdan ayrılışının 24. yılında saygı ve sevgiyle anıyoruz” diye konuştu.

Sani Konukoğlu

Gaziantep’te 1929 yılında doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1943 yılında ailesinin okuması yönünde ısrarlarına rağmen dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. İlk işe başlayışı kendisinin kullandığı tek tezgahla oldu. İstanbul’da 1947 yılında 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptırarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.

Mevcut dokumalarının kalitesini yükseltmek için 1951 yılında Halep’ten aldığı apre makinesini bir mağaraya kurarak çalışmaya başladı. İki yıl sonra Bursa’daki tornacılara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarının benzer modelini yaptırıp Gaziantep’e getirdi. Böylece Gaziantep’te el tezgahlarını motorlu tezgaha dönüştürmede öncülük yaptı.

Bursa’da 1965 yılında havlu tezgahı imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atılacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacılara yaptırıp havlu imalatına başladı. Konukoğlu, 1962’de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yılında 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi kurdu.

Konukoğlu, 1966 yılında "Hilal Kollektif Şirketi’’ni kurdu. 25.000 iğlik iplik tesisi projesi hazırlatan Konukoğlu, 23 Şubat 1972’de inşaatına başlanan tesisin 20 bin iğlik bölümünü 1974 yılında devreye aldı.

Firmanın unvanı 1977 yılında Sani Konukoğlu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’’ye dönüştürüldü. Sonraki yıllarda bilinçli ve istikrarlı adımlarla yatırımlara devam edilerek alanında çok yüksek kapasite ve kaliteye ulaşıldı.

Bugün 14.000’i aşkın kişinin çalıştığı SANKO Holding, tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makineleri, sağlık, eğitim, AVM, bilişim, finans ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

SANKO’nun bugün geldiği nokta, Sani Konukoğlu ve O’nun izinden yürüyen sonraki kuşakların bilinçli, planlı ve sabırlı çalışması ile mücadelesinin sonucudur. Bu anlayışla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarında örnek ve öncü şirketler kazandırıldı.

Firmasının adı ile 1988 yılında kurulan Sankospor’un yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Sani Konukoğlu, diğer sanayicilerle birlikte 15 Ağustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odası’nı kurdu. Sanayi Odasının ilk yönetim kurulu başkanlığına getirilen Sani Konukoğlu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amacıyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoğlu Vakfının kurulmasını sağladı.

Ilımlı, mütevazı, ileri görüş sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danışan, çevresindekilere yardım yapmayı görev sayan, doğayı seven, ancak öne çıkmaktan hoşlanmayan yapıya sahip olan Sani Konukoğlu, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.

Merhum Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numaralı kararı ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı’’na layık görüldü. Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde yapılan törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na teslim edildi.