19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, Samsun ile 19 Mayıs ilçesi arasına organik fındık entegre tesisi yapma projelerini tamamladıklarını söyledi.

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanlığı da yapan Gülal yaptığı açıklamada, organik fındık üretimi çalışmasının öncülüğünü Samsun'un yürüttüğünü belirtti. Gülal, "Bu üretimi yapmak tam yeterli değil, bu ürünü en üst düzeyde yapıp, yurt dışına ihracat etmek önemlidir. Şu anda bir entegre tesisi yapma projemiz var. Samsun ile 19 Mayıs ilçesi arasına bir 19 Mayıs Organik Fındık’ Entegre tesisi yapmayı planlıyoruz."

Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerle bu konuda olumlu görüşmeler yaptıklarını ifade eden Gülal, "Ancak şu an kuracağımız entegre tesisimizin yeri belirlenmedi. Bu tür projelerin tabiki bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Bizim ürünlerimiz tamamen ihracata yöneliktir. Bugün ekonomik durumumuz iyi olsaydı, 3 veya 5 dönüm yer satın alarak, bu tesisi hemen başlardık. Her şeyin bir finalini yapmak gerekiyor. Bu finali yapmadığınız takdirde, gelecekte başarıdan söz etmek mümkün değildir. Biz bu entegre konusunda uzun bir zaman içerisinde bir çalışma yaptık. Biz, çiftçinin kendi gücüyle, kendi tesisi, kendi fabrikası ya da entegre yapmayı proje içerisinde tamamladık. Yapabileceğimiz organik fındık entegre tesisi projesi dünyada ilk değil, Türkiye'de bir ilk olacak.” diye konuştu.

Tesisin alanının 1500 dönüm alanı kapsayacağını, entegrenin olacağı alan 2 bin 500 metrekarede toplam 4 bin metrekare kapalı bir alan içerisinde olacağını ifade eden Gülal, ilk aşamada entegreyi 10 dönüm üzerinde kurmaya çaba sarf ettiklerini kaydetti.
Entegrelerin artmasıyla çiftçide özgüven olacağını kaydeden Gülal, "Geçen sene 22 liraya çıkan fındık fiyatı, şimdi 11 liralara düştü. Bu konular tabi ki çiftçiyi rahatsız eder. Bize göre, fındığın bu fiyatı şimdi en az 15 lira olmalıdır. Fındığın fiyatını tabi ki bu yıl çiftçi belirleyecek, tabi ki fiyatta artış olur. Çiftçilerimiz ilk aşamada ihtiyacı kadar fındığı satacak, çiftçi iyi bir şekilde fındığını bekletsin, istediği şekilde satabilir.” şeklinde konuştu.