Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Orasında gerçekleştirilen “İnsan Kaynakları” eğitiminde konuşan Gülkesen, Ankara’da ve Diyarbakır da gerçekleşe hain saldırıları lanetledi. Gülkesen, “Terörün hedefinin ülkemizin istikrarı ve bölgedeki etkinliğidir, terörün dış destekçileri ve onların yurtiçindeki işbirlikçileri bilmeliler ki saldırılar milletimizi daha çok kenetleyecek bizlerinde daha azimle çalışmasına yol açacaktır, saldırılarda şehit olanlara Allah tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar dilerim” dedi 

İNSAN KAYNAKLARI ÇOK ÖNEMLİ

Gülkesen, insan kaynaklarının önemli fakat geç fark edilen bir dal olduğuna değinerek: “
İnsan kaynakları önemi geç fark edilen bir dal. Hem günümüzde hem de gelecekte, ülkemiz dünyada söz sahibi olacaksa, kent ekonomileri rekabetçi olacaksa, şirketler sürdürülebilir büyümeyi, rekabet üstünlüğünü sürekli elde tutacaklarsa mesleki eğitimde yeni bir açılıma ihtiyaç vardır. Çünkü dünyaya daha katma değerli ürünler ve hizmet ihraç edeceksek marka inovasyon ve ARGE ye önem vermemiz gereklidir. Bu kavramların en önemli girdisi yüksek nitelikli insan gücüdür” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

“ABD’de bir kişi 1 saat çalıştığında milli ekonomiye 40 dolar, Avrupa ‘da 29, ülkemizde 4 dolar katkı sağlıyor” diyen Gülkesen şunları dile getirdi: “ Bu hem bizim, ürettiğimiz ürünlerin fiyat skalasını gösteriyor yani hem verimliliğimizin hem de ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarının gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu gösteriyor, biz kg fiyatı 1,5 dolar ortalama ihracat fiyatına sahipken 500 dolara bir cep telefonu ithal edebiliyoruz. 

İNSAN KAYNAĞINI İYİ YÖNETENLER SÖZ SAHİBİ OLUR

Hem ülke, hem kent hem de şirket bazında insan kaynağını iyi yönetenler gelecekte söz sahibi olacaktır. Aksi takdirde çöküşler gecikebilir ama gelecekte var olma şansları çok az olacaktır Kentimizde de ürettiğimiz ürünler belli. Tekstil, metal mutfak eşyaları, gıda, çimento, kâğıt ayakkabı, kuyumculuk gibi sektöründe faaliyetimiz var ama maalesef birkaçı hariç çok fazla markamız yok eğer kentimizde de insan kaynaklarını iyi organize edersek, şirketlerimizde profesyonelleşme artacak buna bağlı olarak kurumsallaşma kültürü ve imkanları artacak bunun sonucunda da yatırımlar artacak , markalaşma, inovasyon kültürü oluşacaktır. Zaten 2023 yılı 500 milyon dolar ihracat hedefine hem sattığımız ürün miktarını daha önemlisi satış fiyatımızı artırarak ulaşabiliriz.

SURİYELİLER MESELESİ

Ülkemiz de ve ilimizde bir göç gerçeği var. Suriyeli misafirlerimiz maalesef ülkelerinde yaşadıkları savaş nedeniyle buradalar. Bu kardeşlerimizin istihdamı ile alakalı bakanlığımıza müracaatta bulunduk, Sayın cumhurbaşkanımızın açıklamalarından öğrendiğimiz kadarıyla misafirlerimizin şimdiye kadar 9 milyar dolar maliyetleri var, Suriyeli kardeşlerimiz yasal istihdamı devletimizin giderlerini azaltıcı etkisi olur, insanlar çalışır, bizim iş gücümüze katkısı olur, devletimizin bu anlamda yükü azalır diye düşündük. Suriyelilerin istihdamının yüzde 10 la sınırlandırılması şimdiki çalışan işçilerimizin haklarının korunması açısından isabetli olmuştur”

Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, “İşverenin Sorumlulukları, Suriyelilerle Çalışma İzni” İhsan Kavaklı “Personel Maliyetlerinde Devlet Teşvikleri”  Leyla Özlem Demir “İnsan Kaynakları Eğitimi”  sunumlar yaptı.