Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kırsal dönüşüm yapmayı planladıklarını bildirdi. Güllüce, bu anlamda pilot faaliyetlerin başladığını, kıyılarda da işgallerin belirlendiğini açıkladı.

Güllüce, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından tertip edilen ‘2023’e Doğru Kentsel Dönüşüm, Ulusal Çevre Politikaları ve Sektörden Beklentiler’ konulu toplantıya konuk oldu. Çırağan Sarayı’nda yapılan ve inşaat sektöründen ilgi gören toplantıda Güllüce, "Kentsel dönüşümün yanında kırsal dönüşüm planlıyoruz. Kırsalda da iyi değil. Kırsal o kadar yaygın olmayacak. Onun da ayrı alanı, ayrı hukuku ve ekonomisi olacak hem hükümet hem yatırımcı için. Burada parça parça, gıdım gıdım ilerliyoruz. Ama Anadolu’nun kimi il ve ilçelerinde, köylerinde deprem beklemeye gerek yok. Yahu yapılara bırakın ‘yıkılmaması mümkün değil, fizik kurallarına aykırı’ diyeceğiniz yerler var. Bizim onlarca, binlerce köyümüz var. Köylerde deprem ile ilgili duyarlılığımız var, bu konuya önem veriyoruz. Onun için pilot uygulamalar yaptırıyoruz." dedi.

Güllüce, kırsal dönüşüm dâhilinde hava taşıtları ve oto fotolar ile belli bölgelerde, kıyılarda işgalleri, aşımları belirleyeceklerini dile getirdi. Bu dönüşümün çimento sektörünün yararına olacağını anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı, Türkiye’nin inşaat ve inşaat ürünleri alanında durumuna değindi. "Bu alanda iyiyiz, ancak kalitede sanki sorunumuz var. Bu konu tartışılmalı. Bana göre kalite insan hakkı. O bakımdan mal fazlalığı var dünyada. Kalitesi olan öne geçebiliyor." ifadelerini kullandı.

İdris Güllüce, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırım yapılmasını talep etti. Bu anlamda teşviklerin artması temennisinde bulundu. Güllüce, öte yandan toplantıda üniter devlet vurgusu yaptı. "Türkiye üniter devlet. Üniterlik olmazsa olmazımızdır. Üniter devlet olduğumuzdan kanunlar her yerde geçerli olacaktır." dedi.

TÜZÜN: KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MALİYETİ 400-500 MİLYAR DOLAR

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Başkanı Şefik Tüzün de "Kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon konut inşa edilecek, toplam maliyet 400-500 milyar dolar olacak gibi. Sektörümüz burada çevre ve atık konuları ile ilgili. Malum kentsel dönüşümden teşekkül eden atıkların yeniden kullanılıp sanayiye armağanı ile ilgili faaliyetler var. Bunun ilk sonuçlarını aldık. Daha olumlu geri bildirimlerde bulunmayı arzu ederdim ama gelinen noktada inşaat atıklarının homojen olmadığı, çimento sektörünce rahat kullanılamayacağı görülüyor. Bu konuda adım atılsa da her kimya firmasının bunu değerlendirmesi, kendi içinde kullanması gerek." ifadelerine yer verdi.