Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Güney Afrika hükümeti heyetini ağırladı. Toplantıda Türkiye’deki maden rezervleri ve ihracatıyla ilgili sunumlar yapılırken heyettekiler de ülkelerini tanıttı. Bölgelerinde en çok granit ve demir rezervi bulunduğunu belirten heyet, yeni yatırımlara açık olduklarını, Türkiye'den gelecek ve ocak işletecek yatırımcıları beklediklerini söyledi.

Güney Afrika'ya giderek maden işleyecek yatırımcılara 25 yıllık ruhsat verileceğini belirten Ekonomik Kalkınma, Finans ve Turizm Bakanı John Block, "Türk yatırımcılara gereken desteği, hükümetimiz olarak vereceğiz. Maden rezervlerimiz kısıtlı olduğundan önce 25 yıl, daha sonra işleme durumuna bakılarak bir 25 yıl daha ruhsat veriliyor. Bunun yanısıra yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerine, yerleşik firmalarla işbirliği fırsatları sağlamaya gayret edeceğiz, işbirlikleri için elimizden geleni yapacağız." dedi.

‘KÖRFEZ ÜLKELERİNE MAL SATAMIYORUZ, YENİ PAZAR ARAYIŞIMIZ VAR’

EMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise şunları kaydetti: "Ortadoğu'nun kriz durumundan dolayı körfez ülkelerine mal satamıyoruz, bu yüzden yeni pazar arayışlarımız var. Yeni pazarlara yönelirken dünyadaki maden trendlerine göre alım ve satım yapıldığından dolayı maden rezervlerinin görünüş ve renkleri de bizler için önemli." Güney Afrika hükümetinin İzmir Mermer ve Doğaltaş Fuarı'nda bulunmasının, yatırımcılarla birebir görüşme fırsatı vermesi açısından olumlu olacağını belirten ve heyeti fuara davet eden Kaya, Güney Afrika'daki gümrük vergisi avantajının, ihracatçılar açısından çok olumlu olduğunu belirtti. Karşılıklı iş ilişkilerinin gelişmesini temenni eden Mevlüt Kaya, Güney Afrika'da Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak milli katılım organizasyonu yapabilecekleri bir fuarda bulunmak istediklerini dile getirdi.

Toplantıda Bakan Block, Güney Afrika Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Sina Karaarslan, Fahri Konsolos Tamer Taşkın gibi isimler bulunurken Ege Maden İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Kaya ile Başkan yardımcıları Şener Bayyurt ve Ahmet Telek de yer aldı.