Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleşmesi için katılımcı ülkelerin enerji bakanlarından oluşan Danışma Kurulu'nun ilk toplantısı Bakü'de gerçekleşti.

Azerbaycan doğalgazının Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak Güney Gaz Koridoru projesi Bakü'de masaya yatırıldı. Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu'nun ilk toplantısına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. Toplantıya; Türkiye, Gürcistan, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya, Bulgaristan' Enerji ve İklim Değişikliği bakanları katıldı.

Toplantının ana gündemini, Azerbaycan'ın önemli havzası olan Şahdeniz'den çıkartılacak doğal gazın Avrupa'ya ulaştırılması amacıyla inşa edilecek Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı(TAP) projeleriyle ilgili konular oluşturdu. Söz konusu projelerle ilgili gelinen son durumun konuşulduğu toplantıda, karşılıklı atılabilecek adımlar konusunda fikir alışverişi yapıldı. Toplantıya katılmak amacıyla Azerbaycan'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız toplantı öncesi proje kapsamında bir dizi özel görüşmeler de gerçekleştirdi.

DEV PROJE GÜNEY GAZ KORİDORU

TANAP'ın bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesi AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olarak kabul ediliyor. Azerbaycan'ın Şahdeniz yatağından çıkartılarak, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak doğalgaz gaz projesi, hem Avrupa'nın enerji güvenliği, hem de bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi bakımından büyük öneme sahip. 45 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip olan Güney Gaz Koridoru projesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de ifadesiyle Avrupa'nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirebilecek.

Toplantıda, Avrupa Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Azerbaycan Devlet Petrol şirketi, BP-Azerbaycan şirketi, TANAP ve TAP konsorsiyumlarının ve diğer uluslararası kuruluşların resmi temsilcileri de hazır bulundu.