Azerbaycan doğalgazının Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Güney Kaz Koridoru (GGK) projesinin Azerbaycan bölümündeki inşaat işlerinin yüzde 50'si tamamlandı.

Konuya ilişkin basına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, projeye göre 2019 yılında bitmesi gereken çalışmaların yüzde 50'sinin artık tamamlandığını bildirdi. Söz konusu projede çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Aliyev, kısa sürede büyük işler başararak GGK'nın gerçekleşmesine daha da motive olduklarını vurguladı.

GGK'nın bir ayağını oluşturduğu Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'ndaki (TANAP) çalışmaların da plana uygun olarak ilerlediğine değinen Bakan Aliyev, "Biz bu projeyi de kontrol altında tutuyoruz. Sürekli İstanbul ve Ankara'da toplantılar yapıyoruz. Ortaklarımız bizi çalışmalar konusunda bilgilendiriyor. Orada da bir gecikme söz konusu değil." dedi.

GGK kapsamında inşa edilecek diğer bir proje Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın(TAP) inşasına seneye başlanacağını da bildiren Natig Aliyev, burada da hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarını umduklarını söyledi.

DEV PROJE GÜNEY GAZ KORİDORU

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesi AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olarak kabul ediliyor. Azerbaycan'ın Şahdeniz yatağından çıkartılarak, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacak doğalgaz projesi, hem Avrupa'nın enerji güvenliği hem de bölgesel işbirliğinin genişlendirilmesi bakımından büyük öneme sahip. 45 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip olan Güney Gaz Koridoru projesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de ifadesiyle Avrupa'nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirebilecek.