Güney Kore'nin, Çin'in öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın (AIIB) beşinci en büyük hissedarı olacağı bildirildi.

Güney Kore Maliye Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Güney Kore'nin, Çin'in öncülüğünde kurulan AIIB'nin beşinci büyük hissedarı olacağı ve önümüzdeki 5 yıl içinde bankaya 750 milyon dolar sermaye katkısında bulunacağı belirtildi.

Bankanın ortakları arasında yüzde 30,4 pay ile birinci sırada yer alan Çin'i, Hindistan yüzde 8,52, Rusya yüzde 6,66, Almanya yüzde 4,57 payla takip ediyor. Beşinci sırada ise yüzde 3,81 payla Güney Kore bulunuyor.

Dünyanın yaklaşık 57 ülkesinin, Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası'na rakip olarak Çin tarafından kurulan AIIB'ye üye olduğu biliniyor.

AIIB'ye üye olmamaya karar veren ABD ve Japonya'nın, neden olarak bankanın yönetimindeki şeffaflığın yetersizliğini ileri sürdüğü bildirilmişti.

Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei, yeni bankanın yönetiminde, günümüzde mevcut olan uluslararası bankaların tecrübesinden yararlanacağını belirterek, rüşvet ve yolsuzluğa ise sıfır müsamaha gösterileceğini ifade etti.

Öte yandan, Güney Kore Maliye Bakanı Choi Kyung-hwan'ın, bugün AIIB'ye ilişkin "Anlaşma Makaleleri İmzalama Töreni"ne katılmak amacıyla Pekin'de bulunduğu bildirildi.