Dünya ekonomisinin parlayan yıldızı Güney Kore, Türkiye’yi lojistik üssü yapıp Avrupa ve Rusya’daki pazar payını arttırmayı planlıyor. Güney Kore Denizcilik Enstitüsü, bu amaçla Gediz Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Bu ülkenin izleyeceği politikada, Prof. Dr. Funda Yercan’ın raporu etkili olacak

Kapsamlı bir rapor hazırlayan Yercan, yaklaşık 1,2 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonomisiyle dünya devleri arasında yer alan, son yıllarda özellikle yüksek teknoloji eseri elektronik ürünleriyle yıldızı daha da parlayan Güney Kore’nin, Türkiye’yi lojistik üssüne çevirmeyi planladığını açıkladı. Prof. Dr. Yercan, bu gelişmenin ülke açısından sevindirici olduğunu belirterek, “Avrupa ülkeleri ve Rusya, Güney Kore firmaları için önemli bir pazar. Katma değeri yüksek elektronik ürünler başta olmak üzere tüm sektörlerde paylarını arttırmak istiyorlar. Bunun için yeni lojistik stratejileri uygulayarak, maliyetleri aşağıya çekmeyi amaçlıyorlar. Onlar için en uygun geçiş yolu, Kore Savaşı nedeniyle duygusal yakınlık da duydukları Türkiye. Ülkemizi Avrupa ve Rusya’ya giden yolun aktarma merkezi olarak görüyorlar. Hazırladığımız çalışmayı, önümüzdeki günlerde Güney Kore Denizcilik Enstitüsü ile paylaşacağız. Onlar da ilgili kurumlarla değerlendirip eylem planlarını belirleyecekler.” dedi.

Funda Yercan, Güney Kore’nin bu hamlesinin Türkiye'nin dünya ölçeğinde lojistikteki yerini yukarıya taşıyacağını da dile getirerek şöyle konuştu: “Dünya genelinde ticaret hacmi büyüdükçe lojistik sektörü de büyüyor. Türkiye’nin, coğrafi konumu ve alım gücü yüksek nüfus yoğunluğu olan pazarlara yakınlığı gibi avantajlarıyla lojistikte potansiyeli yüksek. Güney Kore’nin ilgisi, bunun en somut örneklerinden biri. Ülkemizde lojistik sektörü, önümüzdeki süreçte çok daha iyi yerlere gelecek. Uzun süren bir çalışmanın ürünü raporla bu sürece katkıda bulunacağımız için mutluyum. Güney Kore Denizcilik Enstitüsü’nün, izleyecekleri yol haritasını tespit etmek amacıyla üniversitemizi seçmesi nedeniyle de ayrıca gururluyum.”