Güney Kore'nin, 2012 yılından itibaren en büyük ticari ortağı Çin ile sürdürdüğü Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) ilişkin müzakerelerin olumlu sonuca ulaştığı bildirildi. Güney Kore Ticaret Bakanı Yardımcısı Woo Tae-hee, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, anlaşmayı, Güney Kore'nin ticari alanda elde ettiği en önemli başarı olarak niteledi. Anlaşmanın imzalanması halinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 40 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Anlaşmanın faydalarından bir kaçına değinen Woo, STA metninde diğer ülkelerle yapılan benzeri anlaşmadan farklı olarak rekor sayıda ürünün gösterildiğini kaydetti.

Woo, STA'nın imzalanması ve Parlamento tarafından onaylanması ardından 10 yıl içinde, Çin'den ithal olunan ürünlerin yüzde 79 yani yaklaşık 9 bin 690 başlıktaki ürününe ilişkin ithal tarifelerinin tamamen kaldırılacağını belirtti. Buna karşılık, Güney Kore'den Çin'e ihraç olunan ürünlerin yüzde 71 yani yaklaşık 5 bin 846 başlıktaki ürünün ithalat tarifelerinin kaldırılacağı vurgulandı.

STA sayesinde, iki ülke arasındaki ticaretin, yaklaşık yüzde 40 büyüyerek 300 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2012 yılında bu rakamın 215 milyar dolar olduğu belirtildi.

İngilizce hazırlanan Serbest Ticaret Anlaşması metninin, her iki ülkenin diline tercüme edilmesi ardından imzalanacağı ve onaylanması amacıyla iki ülke parlamentosuna sunulacağı ifade ediliyor.