Güney Kore’nin 5 büyük aile şirketinden biri olan Lotte’de kardeş kavgası patlak verdi. Kavganın büyümesi halinde şirketin borsada değer kaybetmesinden endişe ediliyor.

Güney Kore’nin 5 büyük aile şirketinden biri olan Lotte, kardeş kavgasıyla sarsıldı. Şirketin kurucusu olan Shin Kyuk-ho’yu arkasına alan büyük oğul Shin Dong-ju, şirkette kendisine muhalif olan kardeşi Shin Dong-bin ve onu destekleyen diğer yönetim kurulu üyelerini yönetim kurulundan ihraç etti. Bunun üzerine şirket hissedarlarını arkasına alan küçük kardeş, 93 yaşındaki babasının sağlık durumunu göstererek hem abisini hem de babasını yönetimden uzaklaştırdı.

Lotte otel, pazarlama, gıda sektöründeki ağırlığı ile hem Güney Kore’de hem de Japonya’da önde gelen bir kaç büyük aile şirketinden biri olarak dikkat çekiyor. Japonya’nın 1945 yılında Kore Yarımadası’ndan geri çekilmesi ile Japonya’ya geçen Shin Kyuk-ho, sakız üretimi ile başladığı ticaret hayatına büyük bir gıda üreticisi olarak devam etti. Japonya ile Güney Kore arasında, 1966 yılında yeniden diplomatik ilişkilerin başlaması üzerine vatanına yatırıma gelen Shin, başta bisküvi gibi gıda işi olmak üzere otel ve pazarlama işlerini Güney Kore’de büyütmeye devam etti. Her ne kadar Lotte Grup’un merkezi Japonya olsa da gelirinin yüzde 90’ından fazla Güney Kore pazarından kazanıyor.

Geçen hafta Japonya’da Lotte Grup’un merkezinde yaşanan yönetim kavgası üzerine küçük kardeş Shin Dong-bin hariç tüm Shin ailesi Güney Kore’ye geri dönüp, şirket yönetiminin geleceği üzerine toplantı yapıldı. Ailenin yayınladığı görüntü kaydında Lotte’nin kurucusu baba Shin, küçük oğlunun hem hukuki olarak hem de ailevi değerlerine ters yönde hakaret ettiği yönünde konuşarak, büyük oğlunun yanında olduğunu tekrarlamış oldu.

Güney Kore’de bu gelişmeler yaşanırken, küçük oğul Shin Dong-bin Japonya’dan dün ülkeye geri döndü. Güney Koreli basına mülakat veren küçük kardeş Shin, aile içi sorunlarından dolayı ülke gündemini meşgul ettiklerinden dolayı halktan özür diledi. Aile içinde fikir ayrılıkları olsa da, Lotte Grup’un yönetiminde bir sorun olmadığını aktaran Shin, kısa zamanda bu tür sorunların sonlanacağını ifade etti.

CEO’LARDAN KÜÇÜK KARDEŞE DESTEK

Yaşanan bu tartışmalardan sonra Lotte’nin geleceği tartışma konusu oldu. Kore ve Japon medyasında yer alan haberlere göre Lotte’nin Japonya ve Güney Kore olarak ikiye bölüneceği, Lotte Japonya’yı küçük kardeş, Lotte Kore’yi ise büyük kardeşin alacağı ileri sürüldü.

Medyada bu yönde haberlerin sıkça yer alması üzerine bugün toplanan Lotte Grup’un Güney Kore’deki şirketlerinin CEO’ları küçük kardeşe bağlılık açıklamasında bulundu. Shin ailesinde yaşanan tartışmalar devam ederken, Uzakdoğu’nun büyük ekonomi devlerinden Lotte’nin geleceği merak konusu.