İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan ve 13. İslam Zirvesi'ne hazırlık mahiyetindeki Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Gün boyu süren görüşmelerde İslam dünyasının durumunu değerlendirdiklerini ifade eden Medeni, teşkilatın 10 yıllık yol haritası mahiyetindeki İİT - 2025 Stratejik Eylem Programı'nın görüşmelerde karara bağlanan en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Eylem planında 18'i öncelikli olmak üzere 107 hedef yer alıyor
Eylem planında 18'i öncelikli olmak üzere barış, güvenlik, Filistin ve Kudüs meselesi, yoksullukla mücadele, terör ve aşırıcılıkla mücadele, yatırım ve finans, bilim ve teknoloji, iklim değişikliği ve sürdürebilirlik, dinler arası uyum, ortak İslami insani eylem, iyi yönetişim ve insan hakları konularına ilişkin 107 hedef yer alıyor.

Konuşmasında İslamofobiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Medeni, İslam dünyasının yaşadığı insani trajedileri bilim, sağlık ve eğitim, üye ülkelerin işbirlikleri, üye ülkelerde yoksulluğun azaltılması ve alt yapının iyileştirilmesi konularını da görüştüklerini dile getirdi.

Medeni, teşkilatın etkinliğinin artırılması için Dağlık Karabağ ve üye ülkeler arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için temas gruplarının kurulduğunu belirtti. Genel sekreter, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gıda güvenliğiyle ilgili bir organın birkaç aya kadar hayata geçeceğini kaydetti.

"Bu zirve çok farklı olacak"
"Libya'nın bu konferansta temsil edilecek kadar istikrarının olması bu bizi memnun etti" diyen Medeni, bu yılkı zirvenin en yüksek katılımlı zirvelerden biri olacağını dile getirdi. Medeni, "Bu zirve, 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı bir zirve olması itibarıyla rekor bir sayı yakalandı. Bununla ülkelerin verdiği önemi görmüş oluyoruz. Zirvenin gelmesini dört gözle bekliyoruz çok umutluyuz. Bu zirve çok farklı olacak." şeklinde konuştu.