GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge illerinden 186 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, "Bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir" dedi. 

Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ocak-ekim döneminde bölgeden 6 milyar 998 milyon 251 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

İhracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında azaldığını aktaran Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 536 milyon 861 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 6,3'lük düşüşle 7 milyar 535 milyon 112 bin dolar olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Bölge olarak 186 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"İhracatta Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,8 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 16,8 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,2 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 186 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."

Çıkmaz, bölgeden en çok halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı.

- "Bölgenin lokomotifi Gaziantep"

Bölge illerinden Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini koruduğunu ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep, 2015 yılı ocak-ekim döneminde 5 milyar 181 milyon 244 bin dolarlık ihracatla, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir."