İSTANBUL (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, gıda güvenliğine dikkati çekerek ürün etiketlerinin mutlaka okunması gerektiği ifade etti.

Gıda güvenliği alanında yürütülen, Tat Gıda’nın "Farkındayım" projesinin danışmanı da olan Boyacıoğlu, tüketicilerin genelde son kullanma tarihlerine baktığını ancak etiketin bütününü okuma alışkanlığının zayıf olduğunu dile getirdi. Gıda alım kararından saklama ve tüketim koşullarına kadarki sürecin güvenli gıda tüketimi için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Boyacıoğlu, "Etiketler bu süreçler için kılavuz niteliğinde. Güvenli gıda tüketimi için ürün etiketini mutlaka okuyun" dedi.

Gıda ürünlerindeki etiketlerde "içindekiler" bölümünün en önemli unsur olduğunu söyleyen Boyacıoğlu, üründeki bileşenlerin ve varsa katkı maddelerinin bilerek tüketilmesinin altını çizdi.

 Boyacıoğlu, gıdaların satın alım aşamasında etikette yer alan saklama koşullarının yerine getirilip getirilmediğine dikkat edilmesini önerdi. Satın aldıktan sonra gıdanın saklanma koşullarının titizlikle yerine getirilmesinin gıda güvenliği açısından önemli olduğunu belirten Boyacıoğlu, son kullanma tarihinin çoğu zaman yanlış anlaşıldığına dikkati çekerek, "Örneğin UHT sütün üzerinde  4 ay sonrayı gösteren son kullanma tarihi açılmaması halinde geçerli. Açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanarak 2 gün içinde tüketilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Alerjenler ile ilgili uyarılarda da bulunan Boyacıoğlu, özellikle besin alerjisi olanların etiketleri bu açıdan incelemeleri gerektiğini belirtti ve  kişilerin alerjisi olduğu besinlerin satın alınan ürünün bileşenlerinden biri olup olmadığının kontrolünün büyük önem taşıdığını vurguladı.