Türkiye Kamu-Sen'e Türk Büro Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin asgari geçim sınının 4 bin 270 TL olarak belirlendiğini ifade etti.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı geçen mayıs ayında bin 664 TL olarak tahmin edildi. Türk Kamu Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nce yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın mayıs verilerine göre günlük 34,19 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 025 TL olarak hesaplandı. Mayıs 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 297 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 44,63’ünü oluşturdu.

TÜİK verilerinde bulunan konut gideri ise Mayıs 2015 ortalama maaşının yüzde 27, 81’ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 72,44’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için kalan miktar maaşının yüzde 27,56’sı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mayıs 2015 maaşından geriye yalnızca para ise 633,28 TL oldu.

'MİLLETİMİZ AÇLIĞA MECBUR DEĞİLDİR'

Türk Büro Sen Şube Başkanı Gani Harmandar, "Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 100, açlık sınırı ise bin 620 liraya dayanmıştır. 5 aylık enflasyon yüzde 5,3 olarak gerçekleşmişken, memurlar ve emekliler yüzde 3 zam ile hayatlarını sürdürmek zorunda kalmışlardır. Bu veriler maaşların her geçen gün eridiğini, memurun, emeklinin, asgari ücretlinin biraz daha geçim sıkıntısına düştüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Bu hali ile vatandaşlarımız borç batağı içinde belediyelerin yardımıyla ayakta durabilmektedir. İşsizlik rakamlarının rekor seviyelere ulaştığı, açlık ve yoksulluk sınırının tavan yaptığı bu dönemde, hala ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini iddia etmek abesle iştigaldir. Maalesef halkımız geçen ay daha da yoksullaştı." dedi.