Aksaray’da 2015 yılı hasat dönemi hasat bayramıyla başladı.

Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen hasat bayramı töreninde Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak biçerdöverle arpa biçerek ilk hasadı gerçekleştirdi. Aksaray-Adana karayolu yanında bulunan tarlada düzenlenen törende konuşan Vali Şeref Ataklı, miktar ve kalite bakımından bu yıl ürünlerin daha iyi olacağını söyledi. Yağışlarla birlikte sel ve dolu afetlerinin yaşandığını ancak bazı bölgeler dışında zararın çok fazla olmadığını belirten Vali Ataklı, "Bu yıl bol ürün bekliyoruz. İnşallah miktar ve kalite itibariyle bu seneki ürünlerimiz çok daha iyi olacak. Dolu ve sel nedeniyle bazı bölgelerimiz olumsuz etkilendi. Buna rağmen yüksek rekolte bekliyoruz." dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise hasat döneminin Ramazan ayı gibi bereketli ve huzurlu bir zamanda olmasının çok güzel olduğunu söyledi. Bu yılki yağışların iyi olduğunu ancak sel felaketi de yaşandığını belirten Yazgı, "Çiftçilerimiz bazı bölgelerde doludan etkilendi. İnşallah kısa zamanda bu konularda gerekenler yapılacaktır." şeklinde konuştu.

REKOR ÜRETİM BEKLENİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray’da 406 bin 286 hektar olan tarla tarımı içinde hububatın 167 bin 805 hektar alanda yetiştirildiğini söyledi.
2014 yılı Tüik verilerine göre Aksaray’ın buğday üretiminde 161 bin 523 tonla Türkiye genelinde 42., arpada 157 bin 155 tonla 12., çavdarda 8 bin 262 tonla 13. sırada bulunduğunu ifade eden Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: "Etkili olan yağışlar, sel ve doluya rağmen il genelinde 380 bin ton buğday, 340 bin ton arpa, 12 bin ton da çavdar olmak üzere toplamda 732 bin tonluk hububat beklentimiz var. 10 yıllık sürece baktığımızda rekor üretim bekliyoruz. Bitkinin fizyolojik gelişimine bakıldığında dengeli bir yağış oldu. Gelişimi iyi tamamladı."

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, 2014 yılında kurak bir sezon geçirildiğini ancak yağışların bol almasıyla 2015 yılının daha iyi olduğunu söyledi. Koçak, mevsim normallerinin üzerinde yağış alan bazı bölgelerde üreticilerin ciddi manada zarar gördüğünü bu mağduriyetin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunulduğunu anlattı.
Tarsim sigortasının öneminin bu yağışlarla daha iyi anlaşıldığını belirten Koçak, üreticilerin sigorta yaptırarak bu zararların üretici lehine değişeceğini söyledi.
Bu yıl üretim 2 katına çıktığını kaydeden Koçak, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bugünden itibaren alım yapmaya başlayacağını üreticilere ödemelerinin 1 ay içinde yapılacağını bildirdi.

Dua ve kurban kesiminin ardından Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’ın biçerdöverle ilk hasatı yaptı.
Hasat bayramı törenine Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Koray Zeybek, kamu kurumlarının müdürleri ile çiftçiler katıldı.