HATAY (AA) - İl Yenilik Platformu tarafından "2. Bilişim ve Teknoloji Günleri" etkinliği düzenledi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Antakya'da bir otelde düzenlenen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin hayatın her alanına girdiğini, vazgeçilemeyen unsur haline geldiğini söyledi.  Sınır ili Hatay'ın çok gündeme gelmemekle birlikte ülkenin önemli sanayi merkezlerinden biri olduğuna, ticari faaliyetlerin yoğunluğuna dikkati çeken Vali Topaca, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ilk 10'un içerisinde olan bir iliz. Faaliyetlerin daha sağlıklı üretilmesi ve daha çok katma değer, verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi anlamında teknolojinin önemini artık hepimiz biliyoruz. Teknolojiyi, bilişimi çok önemsiyoruz. Ulusal refahımızı arttırmak isteyen, geliştirmek isteyen, gelecekle ilgili hedefleri olan bir milletiz. Bunun için de mutlaka teknolojiyi, yeni bilgileri üretmemiz gerekiyor. Bunu ürettiğimiz zaman da sürdürülebilir bir büyümeyi ve refah düzeyini yakalamamız söz konusu. Aksi takdirde, teknoloji üretemediğimizde rekabet gücümüz yeterli olmayacaktır."

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen "Sanayide Teknolojinin Rolü" konulu panelde konuşan ASELSAN Ar-Ge ve Teknoloji Yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmet Atalar ise bu yıl 40'ıncı yılına giren ASELSAN'ın bu noktaya gelmesinde teknolojik hedeflerinin ve Ar-Ge faaliyetlerinin önemine değindi. Atalar, şöyle konuştu:

"Şu anda Sanayi Bakanlığımızın desteklediği 5 Ar-Ge merkezi var. Toplam 4 bin 600 çalışanımızın 2 bin 381'i Ar-Ge'de çalışıyor. Ülkenin her yerinden çok iyi mühendislerimiz var. Çok sayıda üniversiteyle işbirliği yapıyoruz. 240 proje yürüttük ve gittikçe bunun sayısı artıyor. 400'e yakın KOBİ'yle çalışıyoruz. ASELSAN'ın şu anda cirosunun yüzde 20'sini ihracat oluşturuyor, bunu daha da arttırmak istiyoruz. ASELSAN'ın cirosu her geçen gün artıyor. Şu anda dünyadaki sıralamasında, savunma şirketleri arasında 67. sırasındayız, hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilk 50'ye girmek." 

ASELSAN'ın faaliyet alanının genelde haberleşme, askeri telsiz olarak bilindiğini, ancak geçtiğimiz yıllarda çok değişik alanlara yayıldığını belirten Atalar, radar, silah sistemleri, savunmanın diğer alanlarının yanında ulaştırma, güvenlik, enerji konusunda da yeni açılımlar olduğunu, çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 

Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar da küresel otomotiv sektörü ve yaşadıkları hakkında bilgi vererek rekabet ortamında, iletişim çağında teknoloji ile bilginin önemine işaret etti.

Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ise sanayide rekabetçiliği sağlamanın en önemli faktörlerinden birinin kümelenme olduğuna dikkati çekti.

Panelin ardından konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.