Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında açılan kursa katılan kadınlar narenciyeden kozmetik çeşitleri üretti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan "Narenciye’den Kozmetik Ürünler Üretme Kursu"na katılan 50 kadın, aldıkları teorik ve uygulamalı eğitim sonunda portakal, mandalina ve greyfurt meyvelerinin çiçekleri, kabuğu ve yaprağından doğal yolla elde ettikleri sıvı yağları kullanarak yeni kozmetik ürünler üretmeyi başardılar.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İhsan İnal, SODES kapsamında hazırladıkları “Dörtyol Narenciyesi Emin Ellerde” adı altında budama, çilek yetiştiriciliği ve son olarak da "Narenciye’den Kozmetik Ürünler Üretme Kursu"nu tamamladıklarını söyledi. Bu kursta narenciyeyi sadece yaş sebze meyve olarak değil de kozmetik alanında da değerlendirmek istediklerini belirten İnal, "50 bayan kursiyerimiz 60 saat süren bir eğitim sonucunda narenciye ürünlerinden kolonya, esans, sabun, şampuan, parfüm tamamen doğal ürünle elde ettik. Bu sayede “Gelir düzeyi düşük bayanlarımızın gelir düzeyini artırmaya yönelik çalışma olduğunu düşünüyor projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Katma değer oluşturduk
Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer ise yaptığı açıklamada, "İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile ortaklaşa bir SODES Projesi ile ilçemizde narenciye üreticilerimiz adına bir katma değer oluşturmayı hedefledik. Gelir düzeyi düşük insanlarında faydalanabileceği bir proje olsun istedik. Projenin, narenciye ürünlerinin A’dan Z’ye kadar olan her türlü ürünün değerlendirilmesi hususunda çalışmanın başlatılması yönünde önemli bir adım olarak düşünüyorum. Her türlü narenciye ürünün değerlendirilmesi hususunda katma değer oluşturacağını ispatlamış bulunmaktayız” dedi.
Kozmetik kursuna katılan kursiyerler de "Proje kapsamında tüm bayanlar olarak bir araya gelerek narenciye ürünü olan portakal, limon, mandalina, greyfurt çiçeklerini kullanarak hepsi birbirinden faydalı kolonya, krem, sabun, parfüm ürettik. Bizim için iyi bir iş imkanı oldu, hem kendimizi geliştirdik hemde kozmetik ürünlerimizi nasıl yapacağımızı öğrendik” dediler.
Yapılan açıklamaların ardından kursiyer kadınlar ürettikleri cilt bakım ve kozmetik ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdiler.