DAP İdaresi ile Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek ve Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde belirlenen iki farklı havzada uygulanması öngörülen Kırsal Kalkınma Stratejileri ve Projeleri Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Ağrı Vali Yardımcısı Rasim Belge,STK temsilcileri, muhtarlar ve davetliler katıldı.
Eleşkirt'e bağlı Çiftepınar, Düzyayla, Yelkesen, Alkuşak, Kanatgeren, Değirmenoğlu köyleri ile Kösedağ eteklerinde yer alan Çatkösedağ, Kayayolu, Gözaydın ve Ramazan köylerini içine alan iki farklı havzaya yönelik 'Kırsal Kalkınma Stratejileri ve Projeleri Değerlendirme Toplantısı'nın açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran yaptı. Havza bazlı Kırsal Kalkınma Projesi’nin, bölgede ilk olarak Ağrı’da yapıldığını dile getiren Demirkıran, projenin başarıyla sonuçlanması için mülki amirinden, muhtar ve köylüsüne kadar herkesin bu projeye sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) Başkanı Rahmi Demir, proje kapsamında üç havzada toplam 21 köyün incelendiğini ve öne çıkan Eleşkirt’e bağlı köyler için taslak bir program hazırlandığını belirtti. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, yapılan bu çalışmanın, projenin sürdürülebilirliği açısından kurumlar arasında bir entegrasyona ihtiyacı olduğuna işaret etti ve yerelin bunu sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Demir konuşmasında şunları söyledi: "Kırsal Kalkınmanın altyapı çalışmalarını sadece DAP İdaresi yapmıyor. Tarım İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun da vermiş olduğu destekler var. Kırsal Kalkınma Programı kapsamında verilen destekleri, entegre bir yaklaşımla ve öncelikleri belirleyerek, gönüllülük esasıyla yapılması önem arz ediyor. Kırsal Kalkınma Projesini yaparken bir yürütme kurulu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yürütme kurulunda, kurumlar arasındaki koordinasyonları sağlama noktasında bizim bir görevimiz olacak. Hangi köyde ne tür proje, kimin tarafından yapılacağı ve bütçesinin ne olduğu konusu, bunu yaparken de hangi kurumlarla işbirliği içerisinde olunacağı, bunu yıllara göre planlayacağız. Bu bir zaman istiyor. Sabır istiyor. Onun için bunu hemen bir netice alınacağı beklenti içerisinde olmanızı istemiyoruz. Kamu kurumlarının kendi bütçelerinden bu proje kapsamında vereceği bütçeleri sınırlı olabilir. Biz mümkün olduğu kadar bu açıkta kalan kısımları önümüzdeki yıl bütçeye koyacağımız parayla açıkları kapatmayı amaçlıyoruz. Kırsal kalkınmanın sadece ekonomik kısmını düşünmeyeceğiz. Bunun sosyal yönü de var. Eğitim altyapısında bir eksiklik varsa, sağlık noktasında eksiklik varsa bunu bütün paydaşlarla birlikte halletme yoluna gideceğiz. Bu Kırsal Kalkınma Projesi’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi bakımından en geride il olması nedeniyle DAP Bölgesinde ilk defa Ağrı’da yapıyoruz. Başarıdan başka bir şansımızın olmadığını bilerek, bölgedeki diğer havzalarda da bunu yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

DAP İdaresi olarak, Ağrı’ya, 2012 yılından bu yana desteklerinin devam ettiğini, 19 bin metresi kapalı olmak üzere 25 bin dönüm araziyi sulamaya kavuşturduklarını dile getiren Başkan Demir, 2015 yılında, Çiftepınar ve Sarıbuğday köylerinin projelerinin ihale aşamasında olduğunu vurguladı. Demir, "Biz bu çalışmaları yaparken toplam 7 milyon civarında kaynak sağladık sadece 4-5 projeye. Bunu zaman içerisinde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.