Ev bakım ve temizlik kâğıtları üreticilerinden Hayat Kimya, 2014 yılını yüzde 20 büyümeyle kapatarak 1,2 milyar dolarlık ciroya ulaştı.

Şirketin 2014 yılına ilişkin değerlendirmeleri ve 2015 hedefleri, Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Prof. Dr. Orhan İdil, Temizlik Kağıtları Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Aysel Aydın ve Kağıt Fabrikalar Direktörü Lütfi Aydın’ın katılımıyla İstanbul’da Shangri-La Bosphorus Otel’de düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Hayat Kimya’nın büyüme hızının arkasında kuruluşundan bu yana benimsediği yenilikçi yaklaşımlar ve markaları olduğunu söyleyen Orhan İdil, "Yeni pazarlara girerek lokomotif olacak markalar yaratarak ihracata başladık ve ölçek ekonomisinden faydalanarak tedarikte avantaj sağladık. Bu arada fabrikalarımızı deniz kenarında toplayarak, kendi özel iskelemizden faydalandık." dedi.

Türkiye’deki yatırımların yanı sıra dış pazarda da farklı ülkelerde üretimlerine devam ettiklerini kaydeden İdil, "Türkiye’de biz önce markalarımızı geliştirdik, ihracatla bunları dış pazara taşıdık. Fakat bazı ülkelere baktık ki özellikle potansiyel olan ülkelerde navlun fiyatları zorluyor, gümrükler fiyatları zorluyor ve böyle ülkelere bakınca, bu ülkelerde yatırımlar yaparak navlundan ve gümrük vergilerinden kaçınma yoluna girdik. Bu şekilde zaman içinde globalleşme yoluna gittik. Hayat Kimya 2014 sonunda yurtiçi ve yurtdışı toplam cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 20 artırarak 1,2 milyar dolara taşıdı ve bunun üstüne çıkıyor." diye konuştu.

Kağıt Fabrikalar Direktörü Lütfi Aydın şirketin sahip olduğu çevreye duyarlı, enerji ve su tasarrufu sağlayan teknolojik know-how’ını yeni pazarlara taşımaya devam ettiğini vurguladı. Hayat Kimya’nın son 5 yılda yatırımlarını en hızlı gerçekleştiren şirket olduğuna dikkat çeken Aydın, "İzmit Yeniköy’deki, İran’daki tesisimiz ve şimdi de Rusya’da yaptığımız yeni yatırımımız kağıt kategorisinde üretimini sürdüren tesislerimiz. 2006 yılında 70 bin ton kapasite ile İzmir’de kurduğumuz fabrikamız ile kağıt sektöründe üretim yolculuğumuza yine aynı yerde 2010 yılında kurduğumuz kağıt fabrikası ile 140 bin tonluk bir kapasiteye ulaştık. Bu kapasite ile de 2010 yılında Türkiye’de kapasite liderliğine yükseldik." bilgisini paylaştı.

Temizlik Kâğıtları Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Aysel Aydın da rekabetin yoğun olduğu ve giderek arttığı temizlik kağıtları kategorisinde tüketici trendlerini ve taleplerini dikkatle izlediklerini ifade etti. Aydın, dış piyasadaki durumlar hakkında genel bilgiler aktardı.

Hayat Holding çatısı altında 1986’da kurulan Hayat Kimya; hızlı tüketim sektöründe, ev bakım, hijyen ve temizlik kağıtları kategorilerinde faaliyet gösteriyor. Temizlik kağıtları kategorisinde Papia, Familia, Teno ve Focus, ev bakım ürünleri kategorisinde Bingo ve Test, hijyenik ped kategorisinde Molped, bebek bakım ürünleri kategorisinde Molfix ve Bebem, yetişkin bezi kategorisinde Joly ile sadece medikal satış kanalına yönelik Evony markalarıyla tüketicilerine ulaşıyor. Hayat Kimya üretimini, Türkiye’de İzmit’in yanı sıra Mısır, Cezayir, İran, ve Bosna Hersek ve Rusya’da yer alan tesislerinde gerçekleştiriyor.