Kurban Bayramı yaklaştı, besiciler tüm hazırlıklarını tamamladı. Besiciler bir yıl boyunca titizlikle baktıkları kurbanlıklara alıcılarını beklemeye başladı. Henüz kurbanlıkları pazara ve görücüye çıkarmayan besiciler, Türkiye genelinde hayvan sayısının az olduğunun, maliyetlerin arttığını, bunun da ister istemez fiyatlara yansıyacağını belirtiyor. Besiciler, küçükbaş hayvanın 600- 1200, düvenin 4 bin- 6 bin, tosun fiyatlarının ise 10- 12 bin lira arasında olacağını ifade ediyor.

Eskişehir merkeze bağlı Turgutlular Mahallesi'nde besicilik yapan Kerem Ertaş, Kars’tan getirdiği kurbanlıkların Kurban Bayramı'na hazır olduğunu söyledi. Tüm hazırlıkları yaparak heyecanla bayramı beklediklerini aktaran Ertaş, "Geçen seneye göre bu sene hayvan sayısı Türkiye genelinde çok az. Bu da ister istemez bu seneki bayramda fiyatlara yansıyacaktır. Büyükbaş hayvanlarda fiyatlar 4 bin ile 6 bin arasında olur. Ben bu hayvanları Kars'tan getirdim. Bizim köyde geçen sene yaklaşık 2000 hayvan vardı. Bu sene ben hayvanları buraya getirdiğimde 250 tane hayvan kalmış. Bu sene Türkiye genelinde hayvan sayısı çok kısıtlı. Hayvan sayısının az olması bu sene ister istemez fiyatlara yansıyacaktır. Devlet köylüye yeteri kadar yardım etmedi. Bu iş çok zahmetli bir iştir. Geçen sene 115 hayvan getirdim Kars’tan, bu sene ancak 80 tane getirebildim. Hayvan yok, doğuda hayvancılık ölmüş." diye kaydetti.

Hayvan azldığından dolayı bu seneki satışlarda umutlu olduklarını vurgulayan Ertaş, "Özellikle bu sene tosun fiyatları çok pahalı. Piyasada tosun bulmakta zorlandık. Kars’tan 8 ile 10 bin liraya tosun getirdik." dedi.

"3 BİN LİRA MAAŞA ÇOBAN BULAMIYORUZ"

Bu sene hayvan sayısı az olduğu için pahalı olduğunu, bunun yanında çoban bulmakta zorluk çektiklerini belirten Ertaş, çobana 3 bin lira maaş vermelerine rağmen bu işi yapacak insan bulamadıklarını dile getirdi. Ertaş, 3 bin liraya maaşla bulduğu çobanın bir süre sonra kaçtığını anlattı.

"MALİYETLER ARTTI, FİYATLARA ARTIŞ OLARAK YANSIR"

Bir başka besici Nihat Çiftçi, bu seneki satışlardan umutlu olduklarını ve büyük bir heyecanla hayvan pazarının açılmasını beklediklerini dile getirdi. Hayvan bakmanın maliyetli olmasının kurbanlık fiyatlarına yansıyacağını belirten Çiftçi, “Yem, saman, bakım parası bir hayli artıyor. Tabi bu da ister istemez satışlarda fiyata yansıyor. Bizler fazla para kazanmıyoruz ama bu bizim işimiz, ekmek kapımız.” diye konuştu.

Bu sene hayvan azlığı ve masraflarının artmasının fiyatlara belirli oranda yansıyacağını dile getiren Çiftçi, şunları söyledi: “Türkiye genelinde hayvan sayısı çok az. Bu yıl küçükbaş hayvan fiyatlarının 600 ile 1200 bin lira arasında olmasını bekliyoruz. Hesaplar bu yönde. İnşallah zararına satış yapmayız. Bu alış verişlerden kimse zarar görmez. Bu kadar sıkıntılara rağmen yine de bu seneki satışlardan ümitliyim."