Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve 5. Grup Meslek Komitesi Üyesi Şahin Güneşer, Türkiye'de hayvancılığın gelişmesinin önündeki en önemli sorunun damızlık ve besi hayvanı materyali yetersizliği ile kaliteli kaba yem açığı olduğunu söyledi.

Adana Ticaret Odası’nın canlı hayvan ve et sektöründeki üyelerinin yer aldığı 5. Grup Meslek Komitesi adına açıklamalarda bulunan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Güneşer, canlı hayvan sektörüne ulusal düzeyde bakıldığında faaliyet gösteren işletmelerin küçük ölçekli olmasının önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi. Güneşer, “Uygun teknoloji ve yeterli hijyene sahip olmayan emek yoğun işletmelerin çoğunluğu oluşturması yüzünden gelişen dünyanın gereksinimlerine cevap verilememektedir. Bu şekilde sağlıksız üretim yapan işletmeler nedeniyle sektör kaliteli üretimden uzaklaşmakta ve yok olmaya mahkum bırakılmaktadır. Hayvan hastalıkları ile mücadelede yetiştiricilerin bilgi, beceri ve donanımlarının yetersiz oluşu; yeterli derecede bilinçli olmayan kişilerce yönetilen ve kırsal kesimde geleneksel yöntemlerle üretim yapmaya çalışan işletmelerin varlığı hayvan hastalıklarının tedavisinde başarısızlığa yol açmaktadır.” dedi.

Türkiye'deki hayvancılığın gelişmesinin önündeki en temel sorunlardan birisinin de damızlık ve besi hayvanı materyalinin yetersizliği olduğuna dikkat çeken Güneşer sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle 90'lı yıllarda beyaz et sektörümüz üretim açısından entegre çalışma sistemi anlamında oldukça iyi organize olmuş ve en son teknolojiyi de kullanarak ciddi üretim artışları gerçekleştirmiştir. Beyaz et tarımsal sanayimizin en gelişmiş alt sektörüdür. Ülkemizdeki tesislerin büyük bir kısmı uluslararası kalite standartlarına uygun sağlıklı üretim yapmaktadırlar. Türkiye'yi piliç eti ithalatı yapılacak 3. ülkeler listesine dahil eden AB denetim raporu da bunu teyit etmiştir.”

Açıklamasında, Adana’nın yerel ölçekteki sektörel sorunlarına da değinen Şahin Güneşer, “ilimizde hayvan pazar yeri denetimleri yapılmadığı için hayvan pazarındaki hayvan hareketleri saat 24.00 ile 06.00 arasında yapılmaktadır. Bu durum denetim eksikliğini açıkça ortaya koymaktadır. Denetimlerin düzenli olarak yapılmasının gerekliliği sektördeki tüm üyelerimiz tarafından uzun süredir vurgulanmaktadır.” görüşlerini dile getirdi.