Yunanistan'da bugün sandık başına giden halktan hem 'evet' hem de 'hayır' taraftarları, ülkeleri adına daha iyi bir gelecek umut ettiğini söyledi. Son günlerde yaşananlardan dert yanan vatandaşlar, "Ülkenin kaderi yabancıların elinde. Onlar bize ya devam ya bitti diyecekler." şeklinde konuştu.

Başkent Atina'da Başbakan Aleksis Çipras'ın oyunu kullandığı ilköğretim okulunda sandık başına giden emekli hanım Pediatidi Fotini (71), "Ayrım yapmadan herkese daha iyi yarınlar diliyorum. Hayat hem biz emekliler hem de diğer insanlar için çok zor. Hele çocuklar için gelecek olmalı." dedi.

Ülkenin kaderinin yabancıların elinde olduğunu anlatan Fotini, "Hem bizi şimdiye kadar yönetenler hem de bundan sonra yönetecekler için de çok zor. Eğer ülkeyi yönetmek için gerekli kaynağı verirlerse iyi? Yoksa çok zor. Ne olacak hiç bilemiyorum. Bize bağlı değil. Yunanlar karar vermiyor. Her şey yabancılara (kreditörlere) bağlı. Onlar bize ya devam ya da bitti diyecekler." şeklinde konuştu.

"İNTİHARLAR BİTSİN DİYE 'HAYIR' DEDİM"

1967'den bu yana Atina'da ikamet eden İstanbullu Rumlardan Vironas (60), 'hayır' oyu kullananlardan. Vironas, "Çok net şekilde referandumda çocuklarımız, sağlığımız ve eğitim için 'hayır' diyorum." ifadelerini kullandı.

Kriz sebebiyle intiharlarda büyük arttış kaydedildiğini söyleyen Vironas, şöyle devam etti: "6 bin intihar için 'hayır' diyorum. 6 ay önce benim de yeğenim ekonomik kriz sebebiyle intihar etti. Hiç olmazsa yeni nesil adına daha iyi bir dönem başlar. Bizim işimiz bitti. Yunan halkı, zor şartlarda yaşamaya alışkın bir halk. Bu işi burada bırakıp gitmez. Gururlu bir halkız!."

"TORUN VE ÇOCUKLARIM İÇİN OY KULLANDIM"

Çok çocuklu bir anne olduğunu söyleyen 70 yaşındaki emekli Tilio hanım da ülkenin çocukları ve torunları için umut vaat etmediğini söylüyor. Dert yanan Tilio hanım, şunları söyledi: "Ülkenin daha iyiye gitmesi için oyumu kullandım. Bankaların kapanması ve bir ömür çalışmaya karşı bize verdikleri 120 Euro kabul edilemez. Paramızı vermiyorlar. Çok çocuklu bir anneyim. 9 tane de torunum var."

Geleceği çocukları ve torunları için pek parlak görmedğini belirten yaşlı kadın, "Çocuklar ve torunlarım için oy kullandım. Maalesef geleceklerini iyi görmüyorum. Çocuklarımız da emekli aylığı alamayacaklar. Torunlarımız ise zaten unutsunlar. Vaziyet berbat." şeklinde görüşünü dile getiriyor.

KATILIM BEKLENENDEN YÜKSEK

Ülke genelinde referandumda oy verme işlemi sakin geçiyor. Herhangi bir sorun yaşanmıyor. Sabah saatlerinde daha çok 'evet' yanlısı emekli ve yaşlıların sandık başına gittikleri görüldü. Katılımın beklenenden yüksek olması bekleniyor.

Ülke genelinde yaklaşık 10 milyon seçmen, 07.00 - 19.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek. 5 ay süren müzakerelerde uzlaşma sağlayamayan hükümet, kreditörlerin sunduğu anlaşma önerisini referanduma götürme kararı almıştı. Yunan halkının acı reçeteye 'evet mi' 'hayır mı' cevabı vereceği merakla bekleniyor. Ülkede 18 yaşına giren 108 bin 871 genç ilk defa oy kullanacak. Yunanistan'da kayıtlı toplam seçmen sayısı 9 milyon 855 bin 29. Seçmenlerin 4 milyon 772 bin 29'u erkek, 5 milyon 82 bin 925'i ise kadın.

İlk tahmini sonuçların saat 21.00'de açıklanması bekleniyor. Referandumun geçerlilik kazanabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi zorunlu.