Andırın ilçesinde kilim dokuyan bayanlar, hem meslek öğreniyorlar hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile Andırın Belediyesi ve Andırın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen "Nakış Nakış Andırın" projesiyle Andırınlı kadınlar, kilim dokuyarak meslek ediniyor.

Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, kurs binasında kilim dokuyan bayanları ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişin izlerinin genç bayanlarca yeniden gelecek kuşaklara aktarıldığını söyledi.

Açılar kilim kursunun geçmişten geleceğe köprü anlamında önemine vurgu yapan Tezcan, şunları söyledi: "İlçemizde geçmiş yıllarda ninelerimiz, annelerimiz kirmen veya çıkrık gibi aletlerle elde ettikleri yün iplikleri, (ıstar) denilen dokuma aletlerinde kendi imkanlarıyla kendilerinin veya çocuklarının ev ve çeyizleri için heybe kilim benzeri dokumalar yapmaktaydılar. Son yıllarda bu mesleğin kaybolmaya yüz tutması nedeniyle, kilimcilik mesleğini Andırın'da tekrar canlandırmak için DOĞAKA ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle böyle bir projeyi hayata geçirildi. Andırınlı bayanlara böyle bir imkan sunduk."

Tezcan, kursu başarıyla bitiren bayanlara birer dokuma tezgahı hediye ederek, kilimcilik mesleğinin ilçemizde tekrar canlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

Kurs öğreticisi Zeynep Salan ise kursiyerlerin el becerilerinin oldukça geliştiğini belirterek, kurs bitiminden sonra kursiyerlerin ayda iki adet kilim dokuyacak kapasiteye erişebileceklerini ifade etti.

Salan, kurs bitimine kadar değişik motiflerde yaklaşık 20 parça kilim üretileceğini kaydetti.

Kursiyerler ise kurs bitiminden sonra evlerde kilim dokuma işini devam ettireceklerini bildirdi.