SGK Stratejik Yönetim ve Daire Başkanı Tahsin Şimşek, Türkiye’de çalışan her 100 kişiden 35’inin sosyal güvencesi olmadığını bildirdi. Şimşek, sigortasız çalışan kişilerin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kapsamında sağlanan birçok yardımdan faydalanamadığını, emeklilik haklarına kavuşmada da zorluk çektiğini kaydetti.

SGK’nın kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki-KİTUP II" projesinin Manisa'da düzenlenen toplantısında konuşan Şimşek, işveren açısından haksız rekabet ve çalışanlar açısından emek sömürüsüne sebep olan kayıtdışılığın, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğrattığını ifade etti. Şimşek, şöyle devam etti: “İnsanlar nasıl kayıtdışı çalıştırılıyorlar? Tanımına bakacak olursak kısaca, çalışan kişilerin çalışma günlerinin ve kazançlarının SGK'ya hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi, kayıtdışı çalışma olarak adlandırılabilir. Yani hiç bildirilmeyen kişilerin yanında, kazancı ve gün sayısı eksik bildirilen kişiler de var. Bu açıdan baktığımızda, kayıtiçinde de kayıtdışılık söz konusu. Kayıtdışı istihdam, hala ciddi ekonomik ve en az onun kadar da önemli sosyal sorunlara da yol açan, çalışma hayatını, devlet sistemini olumsuz yönde etkileyen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Türkiye’de 2014 yılı verilerine göre kayıtdışı istihdamın, yani sigortasız çalışanların oranının yüzde 34,97 olduğunu belirten Şimşek, “İşverenler açısından haksız rekabet oluşurken devlet prim kaybına uğramakta, sosyal güvenliğin sürdürülebilirliği tehlikeye girmektedir. Yine de kayıtdışı istihdamla mücadelede, yapılan çalışmalarla önemli bir mesafe katetmiştir. 2002 yılında yüzde 52’ler seviyesinde olan kayıtdışı istihdam oranı, bugün yüzde 35’lere kadar düşürülmüştür. Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinde bu oran yüzde 39,7, yani Türkiye ortalamasını üzerinde ancak 2013’te yüzde 45,6 olarak gerçekleşmiş. Dolayısıyla oran yüksek görünse de bu bölgede de kayıtdışı istihdamda bir azalma mevcut. Hedef, kayıtdışı çalışan oranını ilk etapta yüzde 15'e kadar düşürmek.” dedi.