Almanya'da bu yılın ilk altı ayında işsiz kalanların beşte birinin işsizlik parası alamadan Hartz IV yardımına düştüğü bildirildi. Türk işsizler arasında bu oran üçte iki şeklinde. Taşeron firma ve kötü çalışma ortamında istihdam edilenler daha fazla mağdur olurken, Federal Çalışma Bakanlığı’nın konu hakkında çalışma yaptığı bildirildi.

Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) rakamlarına göre bu yılın ilk altı ayında işini kaybeden vatandaşların beşte biri işsizlik parası alamadan doğrudan Hartz IV yardımına düştü.

Buna göre Ocak - Haziran ayları arasında toplam 1 milyon 238 bin insan işini kaybetti. Bunların da 264 bini (yüzde 21) doğrudan Hartz IV sosyal yardımına mahkum oldu. Konu hakkında açıklama yapan Münih İş Ajansı basın sözcüsü Eva-Maria Böhmländer, Türk vatandaşları arasında bu rakamın yaklaşık üçte iki şeklinde olduğunu söyledi. Aynı dönemde Münih’te işsiz kalan 14 bin 322 Türk'ten 9 bin 152'si Hartz IV yardımına düştü.

DGB İş Pazarı Uzman Dairesi Müdürü Wilhelm Adamy, yılın ilk altı ayında işini kaybedenlerin çoğunun işsizlik parası hakkı olmadığını ya da çok düşük işsizlik parası aldıkları için Hartz IV yardımı aldıklarını ifade etti.

SON 24 AYDA 12 AY İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ ÖDENMELİ

İşsizlik parası alabilmek için bir çalışanın, işsiz kalmadan önceki 24 ayının 12 ayında işsizlik sigortası primi ödemesi gerekiyor. Bu yılın ilk altı ayında işsiz kalan çalışanların çoğunun son bir yıl içinde çalışıp işsizlik sigortası primi de ödediğine dikkat çekilen araştırmada, ancak bu ödemelerin son 24 ayda olmadığı için işsizlik parası uygulamasından yararlanılamadığı kaydedildi. Kısa süreli ödenen sosyal primler ya da son 24 aydan daha önce ödenen primlerin dikkate alınmaması çalışanları dar günlerinde bir kez daha mağdur ediyor.

Taşeron firma çalışanları ya da kötü şartlar altında sunulan işlerde istihdam edilen vatandaşların uygulamadan en çok mağdur oldukları ifade edildi. Yılın ilk altı ayında işsiz kalan 183 bin taşeron firma çalışanının 68 bininin doğrudan Hartz IV'e düştüğü belirtildi.

BAKANLIK MAĞDURİYETİ GİDERME ADINA ÇALIŞMA YAPIYOR

Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles'in (SPD), uygulamada değişiklik yapacağı ve işsizlik sigortası ödeme zamanın son iki yıl yerine, son üç yıl göz önüne alınarak hesaplanmasını planladığı ifade ediliyor. Uygulamanın aslında geçen yıl yapılması beklendiği, ancak hükümet ortakları sosyal demokrat SPD ve Birlik Partileri CDU/CSU arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı aksama olduğu bildirildi. Yeni uygulamadan federal hükümet ve yerel yönetimlerin maddi açıdan karlı çıkacağı, İş Ajansı'nın harcamalarının 300 milyon Euro artacağı ileri sürülüyor.