Turgut Özal Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkanı ve HESA Ekonomi Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, Türkiye ekonomisindeki 10 yıldır şişen inşaat balonunun yüzde 28,4’lük bir oranla patladığını; bankacılık ve kredi balonu ise yüzde 40’lık bir oranla patlamaya hazırlandığını belirtti.

Taş, 2015’in ilk 6 ayına ait Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yapı ruhsatlarında yüzde 28,4 lük bir azalış, inşaat sektörü istihdam kapasitesinde ise yüzde 1,8’lik bir düşüş ortaya çıktığını ve bu iki göstergenin Türkiye ekonomisinin 10 yıldır şişen inşaat ve konut balonunun patladığını gösterdiğini ileri sürdü.



Taş, son bir yılda yaklaşık yüzde 30 yükselen dolar kurunun 2015 yılı sonuna kadar yüzde 40’a kadar yükselebileceğini öngördüğünü söyledi. Doçent Taş, yüzde 40 yükselen dolar kurunun yurt dışından dolar cinsinden dış kredi bulup yurt içine TL cinsinden iç kredi açan özel-kamu bütün kamu bankalarında büyük zararlara ve sürdürülemez boyutta açık pozisyona yol açabileceğini; bu durumun da Türkiye ekonomisinin 10 yıldır şişen bankacılık ve kredi balonunu patlatabileceği uyarısında bulundu.