Samsung hissedarları, gruba ait iki şirketin birleşmesini bugün onayladı. Güney Kore ekonomisinin taşıyıcı sütunlarından biri sayılan Samsung Grubu, kendilerine ait Samsung C&T ile Cheil Industries şirketlerinin birleşmesini onayladı. Bu karar, hissedarlar arasında uzun süren tartışmalı müzakerelerden sonra alındı. Dünyaca ünlü fon şirketi ABD’li hissedar Elliot Associates birleşmeye karşı çıkarak mahkemeye başvurmuştu. Seul Merkez Mahkemesi Elliot Associates’in istemini geri çevirerek şirketin birleşmesi önündeki en büyük engeli kaldırdı.
Elliot Associates'in Samsung C&T şirketinde yüzde 7.1 hissesi bulunuyor.

Birleşme ile yaklaşık 8 milyar dolarlık sermayesi oluşan Samsung C&T’nin, birleşme işlemlerinin tamamlanması ardından 1 Eylül'de faaliyete başlayacağı belirtildi. Birleşme işlemlerinin tamamlanmasıyla Lee Jae-young’un ise yüzde 16.5 hisse payıyla yeni şirketin en büyük hissedarı olacağı kaydedildi.

Şu anda Lee’nin, Cheil Industries’de yüzde 23.2 hisse payına sahip olduğu ifade ediliyor. Birleşme ardından, Lee’nin kız kardeşleri Lee Bo-jin ile Lee Seo-hyun’un, yeni kurulacak olan şirkette yüzde 5’er hisse payına sahip olacağı belirtildi.

İki şirketin birleşmesini uzmanlar, Samsung Grubu'nun bir senedir komada olan Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-hee'nin oğlu Lee Jae-yong'un, her iki şirketin kontrolünü elinde tutmak için atılan bir adım olarak değerlendirdi.

Birleşmeye karşı çıkan az sayıda hisselere sahip olan yerli hissedarları temsilen konuyla ilgili konuşan Kang Dong-oh, “Birleşme, Samsung'un yeniden yapılanması için faydalı olsa da, şirketin bir çok küçük ölçekli yerli ve yabancı hissedarların güvenini kaybetmiştir.” fikrini ileri sürdü.

Yatırımcıların tahminlerine göre, Lee Jae-young’un bir sonraki hamlesinin, Samsung SDS’in IT kolunun Samsung Electronics’e verilmesini sağlamak.

Öte yandan, borsa Samsung C&T’nin Cheil Industries ile birleşmesinin onaylanmasına olumsuz tepki verdi. Samsung C&T’nin hisseleri yüzde 10.39 düşerek 62 bin 100 Won’dan (54 dolar) satış gördü. Cheil Industries hisselerinin ise yüzde 7.73 düşerek 179 bind Won’dan (156 dolar) satış gördüğü gözlemlendi.