Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,1 arttı, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 0,5 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2015 'Sektörel Güven Endeksleri'ni açıkladı. Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 97,54 iken, Ekim ayında 97,63 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde 'hizmetlere olan talebin' arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde 'hizmetlere olan talebin' artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde 'iş durumunun' iyileştiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,3 artarken, iş durumu endeksi yüzde 0,8 azaldı.

PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ YÜZDE 2,7 ARTTI

Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,7 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim ayında 98,68 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu yükselme; son üç aylık dönemde 'iş hacmi-satışların' arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde 'iş hacmi-satışların' artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. 'Mevcut mal stok seviyesinin' mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 7,4 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 0,8 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 80,42 iken, Ekim ayında 80,02 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; 'alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin' mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde 'toplam çalışan sayısında' artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4,4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,1 arttı.