Yaklaşık bir yıl önce birleşme kararı alan dünya çimento sektörünün iki büyük aktörü Holcim ve Lafarge’ın önündeki engeller sırayla kalkıyor. Holcim genel kurulunda şirketin hissedarları büyük bir çoğunlukla birleşmeyi onaylarken ABD Federal Ticaret Komisyonu da dev birleşme için yeşil ışık yaktı.

Dünyanın önde gelen çimento üreticilerinden İsviçreli Holcim ve Fransız Lafarge firmasının birleşmeye yönelik girişimleri son bir yılda hız kazandı. Yeni kurulacak oluşumda eşit oranlarda temsil edilecek olan şirketler hem kendi içinde düzenlemelere giderken hem de uluslararası denetleyicilerin kendilerinden istedikleri yükümlülükleri yerine getiriyorlar.

Bunlardan en önemlisi Holcim’in Lafarge’a denk gelecek sermaye yeterlilik oranları idi. Bu konuyu genel kurul toplantısında çözen Holcim, hissedarlarının yüzde 93 oranında evet oyu ile sermaye arttırımını kabul etti.

Temmuz ayı itibariyle birleşmeye yönelik prosedürlerin tamamlanması beklenirken, yeni şirketin adı her iki firmanın isimleri birleştirilerek 'LafargeHolcim' olacak. Yaklaşık 38,6 milyar İsviçre Franklık bir ciroya sahip olacak olan dev şirketin yönetimini halen Lafarge'ın CEO'su olan Bruno Lafont ve Holcim'in Yönetim Kurulu başkanı olan Wolfgang Reitzle beraber yapacak. Kulislerde konuşulan ise Bruno Lafont'un şirket yönetiminde söz sahibi olacağı ve Wolfgang Reitzle'nin yeni firmanın denetim organına başkanlık edeceği yönünde. Yeni yönetim kurulu ise her iki firmadan yedişer kişinin katılımı ile oluşturulacak. Ayrıca şirket merkezi aynı zamanda Holcim'e ev sahipliği yapan, İsviçre'deki Saint Gallen yakınlarındaki Jona'da olacağı da açıklandı.

KÜÇÜK ÜLKENİN DEV ŞİRKETİ: HOLCİM

8 milyon nüfuslu İsviçre dünyanın önde gelen dev şirketlerine ev sahipliği yapıyor. 1912 yılında ülkenin küçük bir kasabasında kurulan şirket doğru ve isabetli politikalar ile kısa sürede çimento üretiminde dünyada söz sahibi haline geldi. Bugün Türkiye dahil dünyanın 70 ülkesinde 71 bin kişi istihdam eden firmanın geçen yılki cirosu 20 milyar İsviçre Frangı. Hemen hemen kendisiyle aynı ekonomik büyüklüğe sahip bir numaralı rekabetçisi La Farge ile birleşmesiyle yeni şirket 130 bin çalışan ve 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olacak.