Karaman Valisi Murat Koca başkanlığında Hollanda’ya giden MEVKA heyeti, Rotterdam'da Konya ve Karamanlı işadamlarıyla biraraya gelerek, teşvik ve yatırımlar konusunda girişimcilere bilgi verdi.
Karaman Valisi Murat Koca, “Hollanda’da 45 bin civarında Karamanlı hemşerimizin olması bizleri son derece memnun etmiştir. Burada farklı sektörlerde ticaret yapan Karamanlı girişimci sayısının da çok olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Temennimiz, bu girişimci hemşerilerimizin, memleketleri Karaman’a da yatırım yapmalarıdır.”
Karaman'ın tarıma dayalı bir il olduğuna dikkatleri çeken Vali Koca "Şuanda Türkiye’nin biskuvi-çikolata-kek grubundaki ürünlerin üçte ikisi Karaman’da üretiliyor. Bulgur’da Türkiye üretiminin üçte biri, elma da beşte biri Karaman’da üretiliyor.” Vali Koca
“Türkiye genelinde işsizliğin en az olduğu il Karaman. Bu anlamda en iyi konumdayız. Hatta bazı fabrikalarımız günlük olarak çevre ilçelerden servislerle işçi getiriyorlar. Karaman ve Konya merkezi bir konumdadır. Güneş Enerjisi yatırımı çok önemlidir. Bu alanda Türkiye’de yatırım hala çok az. Karaman, güneş radyasyon değerinin en yüksek olduğu il. Siz değerli hemşerilerimizden, yatırımlarınızın bir kısmını Karaman ve Konya’ya yatırım olarak dönüşmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da yaptığı değerlendirmede girişimcilere "Sizler Karaman’a gelirseniz son 2 yılda (özellikle ulaşım ve ekonomik alanda) bölgemizdeki gelişmeyi gözlemleyeceksiniz. Mersin-Konya-Karaman bölgesi olarak başta valilerimiz olmak üzere, ilgili kurumlar ve siyasi partilerin yetkilileri bir bütünlük içerisinde orada bir lojistik üs merkez oluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Karaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokuş, “Öncelikle buraya geliş amacımız, Karaman ile Hollanda birbirine çok paralellik arz ettiği içindir. Bizim orası tarıma dayalı sanayi çok, aynı durum Hollanda için de geçerli. Bizim günlük süt üretimimiz istenilen oranda değil ve bu konuda Hollanda’nın teknolojik ve iyi üretim yapan tesislerini yerinde görmek istedik. Türkiye’de en fazla yatırım yapan yabancı ülke Hollanda. 2015 yılında Hollanda’dan 35 milyar avroluk dışarıya bir yatırım bekleniyor. Bunlardan biz ne kadar fazla yatırım alabilirsek o oranda imkan sunacağız.”
“Biz Mevka olarak yatırımcılara her türlü yardımı ücretsiz olarak karşılıyoruz. Bölgemizin yatırım imkanlarını sizlere tanıtmak için geldik. Karaman’ın ana tarım ürünleri: Elma, Şeker Pancarı, Mısır, Fasulye, Buğday, Arpa, Ay Çekirdeği, Nohut. Ana sanayi ürünleri: Bisküvi, Çikolata, Kek, Şekerleme, Bulgur, Süt Tozu. Karaman’da öne çıkan sektörler ise Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Dış Ticaret, Maden, Enerji, Turizmdir.” açıklamasında bulundu.
Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF) Başkanı Mustafa Duyar ise, “Üyeler ve hemşerilerimize bilgiler vermek için Hollanda’ya gelen Mevka heyetine teşekkür ediyoruz”, dedi.
Mevka heyeti bugün Zeist kentindeki TNO Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ndeki toplantıya katılacak. Öte yandan Breda kentindeki Özgazi Süt Ürünleri Tesisleri’nde incelemelerde bulunacak ve aynı yerde Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD) üyeleriyle tanışma toplantısına katılacak.