Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illeri arasında yer alan Yozgat’ta çiftçiler hububat ürün fiyatlarının düşük olmasından dolayı alternatif ürünlere yöneldi.

Yozgat’a bağlı Lök Köyünde hububattan istediği verimi alamadığı gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçileri hububat ürünleri yerine, fasulye ve domates üretimine yöneltti.

Köyde damlama sistemini kullanarak 8 dekar alanda domates üretimi yapan Sefa Kaya, hububat hasadını tamamladıklarını elde edilen ürünün masrafını bile zor karşıladığını söyledi. Kayaya, “Buğdaydan elde ettiğimiz para yaptığımız gideri karşılamıyor. Bu sebeple bizde alternatif ürünler araştırıyoruz. Bu yıl hem fasulye hem de domates üretiyoruz. 8 dekar alanda 7 bin 500 kök domates fideledim. Damlama sistemi kurdum, tek kişi olarak damlama sistemi ile 8 dekar alanı sulayabiliyorum. Daha önce domates üretimi yapıyordum ama sadece kendi ihtiyaçlarını karşılıyorduk. Bu yıl 8 dekar alanda ilk defa üretim yapıyoruz.” dedi.

Bu yılın ilk domates hasadını yaptıkların ve en büyük sorunun pazar sorunu olduğuna dikkat çeken Kaya, “Marketler domatesin kilosunu 1,5 ile 2 liradan satış yaparken, bizden 50 kuruşa almak istiyorlar. 50 kuruşa sattığımızda masrafımızı dahi zor kurtarıyoruz. Bu sebeple bizde haftalık il ve ilçe pazarlarında satış yapmayı düşünüyorum. İsteyen vatandaşlarımıza tarlada domatesi görerek alma imkanı sağlıyoruz. Bu sayede vatandaşımız gelip doğal olarak, nerede nasıl yetiştirildiğini görerek tarlada dalından kopararak doğal domatesini almış olacak.” diye konuştu.

Damlama sistemi kullandıklarını, damlama sistemi ile 8 dekar alanı işçi ihtiyacı olmadan sulayabildiklerini söyleyen Kaya, “Damlama sistemine devlet destek veriyor fakat, o kadar çok prosedür uyguluyor ki, destek almaktan vazgeçtim kendi imkanlarımla kurdum ve rahat bir şekilde sulama yapıyorum.” şeklinde konuştu.