Yozgat’ta bu yıl hububat hasadı tamamlanan tarım alanlarında, çiftçiler ihtiyaçları kadar samanlarını temin ettikten sonra gerisini tarlada bıraktı. Biçerdöverlerin ardında balyalar halinde kalan samanların ne olacağı bilinmiyor.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, yaptığı açıklamada bu yılın yağışlı geçmesi sebebiyle hububat ürünlerinde yüksek oranlarda verim elde edildiğini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti: “Yağışlar nedeniyle bölgemizde hububat hasadı gecikmeli olarak başladı. Şu an bazı ilçelerimizde hububat hasadı tamamlanırken bazı ilçelerimizde ise devam ediyor. Bu yıl özellikle Mayıs ve Haziran aylarının sürekli yağışlı geçmesi nedeniyle yüksek verim bekleyen çiftçilerimiz ürünleri istenilen kalitede olmadı ve bazı yerlerde düşük ürün elde etmesi ürünün de düşük fiyattan işlem görebileceği endişesi taşımasına neden oldu. Çiftçilerimiz bu yıl saman sıkıntısı yaşamayacak. Önceki yıllarda hayvanlarının yiyeceği saman temin etmek için çiftçilerimiz çevre köylerden hatta çevre ilçelerden saman arayışına girerdi. Bu yıl ise çiftçilerimiz ihtiyaçları samanı temin ettikten sonra tarlasında kalan saplar hala saman yapılmayı bekliyor."

Saman fiyatlarında önceki yıllara göre fazla bir değişiklik olmadığını söyleyen Yılmaz, “Bölgemize genelde her yıl saman yapmaya Adana ve Urfa tarafından vatandaşlar geliyor. Son yıllarda kendi bölgemiz çiftçisi de saman makinesi, ya da balya makinesi alarak bu işi yapıyor. Şu an fiyatlar yerine ya da traktör römorku kasasına göre 55 lira ile 100 lira arasında değişiyor." diye konuştu.

Samancılar ise ülke genelinde olduğu gibi Yozgat'ta da yağışlı geçen sezonun ardından her yerde saman bolluğunun olduğunu ifade etti.