Dünyamızda ve özellikle ülkemizde insanın beslenmesinde en önemli temel gıdanın tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler olduğu herkesin malumudur. Birim alandan elde edilen tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.

 Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun bir şekilde hasat edilmelidir. İşte bu aşamada biçerdöver kontrollerinin önemi burada ortaya çıkmaktadır.

Yapılan kontroller sırasında;
* Biçerdöver operatör belgesine dikkat edilmektedir.
*Hasadın zamanında yapılması konusunda çiftçi ve operatörler bilgilendirilmektedir.
*Hasat sırasında dane kaybı kontrolü yapılıp, 2013 yılı için % 2 olarak belirlenen oranın üzerinde dane kaybı meydana gelmesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.
* Hasadın mümkün olduğunca alçaktan yapılması 2. Ürün ekilecek arazilerde anız yakılmasına gerek kalmadan daha rahat toprak hazırlığı yapılacağı ve anız yangınlarının cezai durumundan bahsedilmektedir.
*Biçerdöver üzerinde yangın söndürücünün olup olmadığı ve doluluk durumu kontrol edilmektedir.

Çiftçiler, dökülen danelerin fazla olduğunu gördüklerinde en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir.